Här griper polisen 61-åringen

Misstänkte kidnapparens pappa hade efterlyst skåpbil på gården

Foto: PERNILLA WAHLMAN
anhållen för medhjälp till människorov Piketpoliser stormade i går villan där den misstänkte kidnapparens pappa befann sig. Den 61-årige mannen förhördes på platsen och fördes sedan till polishuset där han anhölls för medhjälp till människorov och grov utpressning. Aftonbladets reporter talade med 61-åringen redan i lördags och han var då helt oförstående till att sonen misstänktes för kidnappning.
NYHETER

Här grips pappan till den häktade 22-åringen.

I hans skåpbil gjordes fynd med direkt koppling till kidnappningen av Erik Westerberg.

I natt genomförde polisen en husrannsakan i stugan där de misstänker att han låg bunden. Men teknikerna hittade inget intressant och huset är nu avfärdat ur kidnappsutredningen.

forslas bort Skåpbilen, som Erik Westerberg tros ha förts omkring i, tas till polisstationen.

Den 61-årige mannen är pappa till 22-åringen som greps med lösensumman i norra Frankrike i fredags.

Han är svensk medborgare, men bor sedan en tid i Spanien. När han är i Sverige bor han hos sin hustru i en villa i Haninge söder om Stockholm.

Tungt beväpnade piketpoliser stormade villan vid 14-tiden i går eftermiddag. Efter tre timmars förhör på plats fördes pappan till polishuset.

Där anhölls han för medhjälp till människorov och grov utpressning. Han är misstänkt på sannolika skäl, vilket är den starkaste graden av misstanke.

Fynd gjordes i bilen

61-åringens vita skåpbil stod parkerad på tomten. I den gjorde teknikerna vissa fynd som sätts i direkt samband med kidnappningen, enligt en poliskälla.

I går kväll genomförde polisen en husrannsakan i en stuga på Ingarö öster om Stockholm. Utredarnas teori var att Westerberg hade hållits i huset under kidnappningen.

Men polisens tekniker hittade inget av intresse i huset.

- Vi har avfört huset ur utredningen. Det kan inte ha använts vid kidnappningen, säger Ulf Göranzon, informationsansvarig på länskriminalpolisen i Stockholm, till TT.

Efter kidnappningen saknar Erik Westerberg flera personliga ägodelar.

- Det är småsaker, sådant man har på sig, säger hans pappa Lars till Aftonbladet.

Polisen misstänker att skåpbilen använts i kidnappningen. Den finns nu i polishuset i Stockholm och ska finkammas efter ytterligare spår. Den ska dessutom visas för Erik Westerberg - som själv uppgivit att han forslats i en vit minibuss under dramat.

Pappan grät

När Westerberg frigavs i fredags skickade polisen ut ett rikslarm efter en dieseldriven vit skåpbil av märket Mercedes. Enligt larmet kunde två av kidnapparna - namngivna till förnamn - vara på väg i bilen till Göteborg.

61-åringens bil är av märket Ford - men stämmer annars överens med signalementet.

- Vi tror att vi har hittat bilen vi söker, säger en poliskälla.

Vad 61-åringen uppger i förhör är inte känt.

Men Aftonbladet träffade honom i villan i Haninge redan i lördags för att ställa frågor om sonen. Då var han var mycket vänlig och hjälpsam.

Han grät flera gånger under intervjun och var helt oförstående till att sonen misstänktes för kidnappningen.

"Känner mig som död"

- Jag älskar honom mer än mig själv. Jag kan inte tro att han är inblandad. Jag är så ledsen att jag känner mig som död.

Pappan berättade att sonen varit på besök tidigare under veckan - efter att Erik Westerberg kidnappats.

- Han var här i måndags eller tisdags, jag minns inte så noga. Han stannade bara några minuter.

61-åringen berättade för Aftonbladet att han kom till Sverige från Spanien den 7 augusti.

- Jag är här för att få läkarbehandling, eftersom jag har problem med magen.

Lennart Håård, Hans Österman, Frida Johansson