(m) lovar hårdare straff, drogfria fängelser och fler poliser

NYHETER

Livstid för grova narkotikabrott.

Och drogfria fängelser.

I dag presenterar moderaterna det program som ska ge Sverige lägst brottslighet i Europa.

Statsministern har flaggat för krafttag mot narkotikan. För att ta tillbaka sin hjärtefråga lägger moderaterna i dag fram ett valmanifest späckat med ny och skärpt narkotikapolitik och hårdare tag mot våldsbrottslingar.

Livstids fängelse

Bland de moderata förslagen finns:

Ge livstids fängelse för grova narkotikabrott.

I dag är straffet för langning max 10 år och det ska höjas till livstid: 12 år.

Göra fängelserna drogfria.

Varje fängelse ska ha ett särskilt besöksrum med glasrutor som skiljer besökaren och internen åt. Rummet ska användas om internen drogtestats positivt eller personalen misstänker att den har drogproblem.

Kunskap om Sverige

Man ska också ha rätt att använda narkotikahundar för att kontrollera besökare som misstänks föra in narkotika.

Utbilda fler poliser

300 nya poliser ska utexamineras varje år. Polisstationerna ska dessutom bemannas med fler civilanställda så att polisen kan koncentrera arbetet till polisiära uppgifter.

Se över straffsatserna och skärp vissa straff.

Här vill partiet bland annat dubbla straffet för rån och grov misshandel från ett till två år. Maxstraff ska utdömas automatiskt tredje gången någon döms för grova våldsbrott.

För att möta folkpartiets integrationsutspel kräver moderaterna inte bara språkkunskaper av nya medborgare, utan även Sverigekunskaper.

Bättre utbildning

Partiet vill förbättra för flyktingar genom att korta handläggningstiderna. Men för övriga invandrare krävs ett jobberbjudande om han eller hon ska vara välkommen.

Den blå tråden i moderaternas valmanifest är att endast det bästa är gott nog. Därför ska Sverige vara bäst, om inte i världen så åtminstone i Europa, på flera områden.

?och lägre skatter

För att vi ska bli den mest välutbildade nationen i världen, ska alla elever få en individuell studieplan. Sverige ska också ha Europas mest gynnsamma företagsklimat genom mindre krångel.

Det mesta ska lösas genom mindre politik och mer frihet.

Moderaternas älsklingsämne – lägre skatter, precis som högre tillväxt, och friare företagsamhet – dominerar manifestet.

Jessica Ritzén