Israelisk reträtt från Gaza och Betlehem

NYHETER

Gaza

Israel inleder en gradvis reträtt från återockuperade palestinska områden på måndagen, meddelade det israeliska försvarsdepartementet på söndagskvällen. Islamistiska Hamas underkände Israels avsikter som ett försök att krossa det palestinska motståndet.

Beskedet kom efter ett möte mellan Israels försvarsminister Binyamin Ben Eliezer och den palestinske inrikesministern Abdel Razaq al-Yahya.

Reträtten börjar i Gazaremsan och i Betlehem på Västbanken där palestinierna tar över ansvaret för säkerheten, hette det i det israeliska beskedet.

Det gradvisa tillbakadragandet enligt Ben Eliezers plan var ursprungligen tänkt att börja i Gazaremsan. Ministern sade dock på söndagen att han hade för avsikt att utvidga reträtten till att omfatta även områden på Västbanken.

Fortsatta kontakter mellan Israel och palestinskt säkerhetsfolk i Gaza och på Västbanken tas de närmaste dagarna, sade Eliezer.

Den palestinska delegationen hade inga omedelbara kommentarer till beslutet. Direkt efter överläggningarna träffade Razaq al- Yahya president Yasser Arafat i Ramallah på Västbanken.

En av Arafats högt uppsatta rådgivare, Nabil Abu Rudeina, sade dock på söndagskvällen att den israeliska reträtten enligt överenskommelsen skulle starta inom 48 timmar.

Hamas underkänner planen

Den islamistiska organisationen Hamas underkände natten till måndagen Israels avsikt att börja dra tillbaka trupperna som en cynisk försök att krossa motståndet och som ett första steg för att få lugn i området inför ett USA-angrepp på Irak.

- Detta kommer bara att innebära lugn och säkerhet för sionisterna och ockupationen, inte för vårt folk, sade Hamas talesman Ismail Haniya till AFP. Vi accepterar inte ett partiellt lugn i Gaza när alla städer och flyktingläger på Västbanken är under israelisk belägring.

Den israeliska regeringen godkände preliminärt den så kallade Gaza-först-planen i början av augusti. Men israeliska och palestinska företrädare kunde då inte komma överens eftersom palestinierna också krävde reträtt från de städer på Västbanken som återockuperades i juni efter flera självmordsbombningar.

Det relativa lugnet till trots grep israeliska styrkor i helgen ett stort antal militanta palestinier, dels cirka 150 i ett stort svep i Hebron i lördags och dels ett tiotal i Gazaremsan på söndagen.

Tre palestinier skadades också av stridsvagnseld vid flyktinglägret Khan Yunis, uppgav palestinska säkerhetskällor.

TT