Tjeckien ställer in köp av JAS

Kostnaderna för översvämningen stoppar affären

NYHETER

Tjeckiens planer på att köpa 24 stycken Jas 39 Gripen för cirka 20 miljarder kronor har inställts, sade försvarsdepartementets talesman Milan Repka på måndagen till nyhetsbyrån Reuters.

Saabs företagsledning hoppas ändå kunna göra någonting av affären.

Milan Repka sade till Reuters att försvarsminister Jaroslav Tvrdik kommer att föreslå regeringen att Tjeckien väljer andra alternativa sätt att skydda tjeckiskt luftrum.

Repkas besked följde på spekulationer och antydningar i massmedierna om att översvämningskatastrofen i landet skulle dränka också Gripenaffären.

Alternativa förslag

Försvarsminister Jaroslav Tvrdik sade tidigare enligt Reuters till en tjeckisk affärstidning:

- Enligt min uppfattning är planerna på att köpa 24 plan döda. Jag kommer att ge regeringen alternativa förslag om hur tjeckiskt luftrum kan skyddas.

På måndagen kom Repka men ännu tydligare besked i och med att han sade att Tjeckens planer på inköp av Gripen verkligen var inställd.

Peter Larsson, informationschef för Saab Military Aircraft, vill vänta med konkreta kommentarer till vad företaget ska ta sig till om affären spricker.

- Vi vet att tjeckerna fattat det här beslutet, säger han till Aftonbladet.se på måndagseftermiddagen.

- Det rent formella beslutet ska komma på onsdag.

MIG-planen för gamla

- Vi tror att de tänker sig en alternativ interimslösning. 2005 faller deras gamla MIG-plan för åldersstrecket och då måste de börja byta ut sina plan. De kommer att behöva någonting annat under en övergång.

Är ni beredda att sänka priset eller rent av skänka Jas-plan till dem?

- Vi vill diskutera med dem och bilda oss en uppfattning om vad alternativet kan innebära.

Men till 2005 borde väl Tjeckiens ekonomi med EU-hjälp ha kommit i balans igen efter översvämmningskatastrofen?

- Ja, det är många frågetecken kring det här och vi vill som sagt diskutera med tjeckerna innan vi spekulerar i någonting.

De alternativ Tjeckien överväger kan innefatta hyrda flygplan eller att man överlåter skyddet av tjeckiskt luftrum åt andra Natoländer.

Tjeckiens förra regering bestämde sig för att välja Gripen i stället för Lockheeds F 16.

Förhandlingar om de ekonomiska villkoren inleddes men hann inte avslutas före valet i somras. Tjeckien har erbjudits motaffärer värda cirka 30 miljarder kronor.

Ansträngd ekonomi

Men beslutet var omstritt, inte minst på grund av att Tjeckiens markstridskrafter också behöver moderniseras. Tjeckien har gått med i Nato som ställer krav på en sådan modernisering, som man inte skulle ha råd med om man samtidigt köper moderna stridsflygplan.

Många ledamöter i parlamentet har motsatt sig Gripenaffären sedan tidigare på grundet av landets ansträngda ekonomi.

Översvämningarna den senaste veckan har vållat skador för många miljarder och reparationerna kan prioriteras före inköp av moderna stridsflygplan.

Saabs konkurrent Lockheed hoppas få en ny chans om Tjeckien säger nej till att köpa Gripen.

Försvarsminister Björn von Sydow vill för ögonlicket inte kommentera vad en eventuellt inställd mångmiljardaffären kan betyda för Sverige och Saab.

Enligt ministerns pressekreterare Paula Burreau vill han först ha mer information.

Fakta: Jas 39 Gripen

Simone Söderhjelm, TT