– Jag låg med väninnans ex

Veckans läsarsamtal

NYHETER

Susanne har haft sex med sin väninnas före detta kille. Väninnan har fått reda på det och gett Susanne en utskällning.

Hon skällde ut dig?

– Ja, det var ju slut mellan dem så jag trodde inte att det spelade någon roll.

Men det är väl inte schyst att ha sex med bästa vännens kille, även om det är slut mellan dem? Det är en sak om det var frågan om stor kärlek mellan dig och killen, men det var det väl inte?

– Nej. Min väninna hade berättat om hur han var. Jag hade blivit nyfiken. Jag ville testa honom.

Jaha. Och hur var det?

– Nja, sådär. Det tog lång tid för mig att få orgasm trots att han skulle vara så bra på det.

Det låter inte som om du hade speciellt starka känslor för honom, men desto mer för din väninna. Kan du berätta om henne?

– Jag har alltid beundrat henne. Vi var klasskamrater och hon verkade ha det så förspänt. Alltid snyggt klädd. Alltid en massa killar. Dessutom var hennes föräldrar engagerade i henne. Mina var alltid upptagna av sina jobb.

Kunde du säga vad du kände inför henne?

– Nej, det kan man väl inte? I stället ansträngde jag mig för att bli som hon, men jag hade aldrig bra med pengar och kunde inte köpa så snygga kläder.

Så genom att ha sex med hennes kille kom du henne närmare? Ditt projekt att bli som hon förverkligades?

– Jo, nu när du säger det så ser jag det. Vad ska jag göra nu då?

Du sitter nu med ett totalt avvisande. Det blev inget med killen. Du har kvar dina känslor av underlägsenhet och dina väninna är förbannad. Det är ett bra utgångsläge för att börja jobba med problemet.

– Hur då?

Jag tycker att du ska berätta att du känt dig avundsjuk. Om du vågar erkänna det vädjar du till hennes sida av att vilja förstå. Du öppnar upp för att ni ska få en möjlighet att lita på varandra.

– Om jag berättar det för henne blir jag ännu mer ”liten och svag”.

Nej. Du står upp för dig själv och dina känslor. Det är första steget till att uppskatta sig själv. Du går styrkt ur det. Oavsett vad som händer mellan er.

Kommentar:

Avundsjuka kan visa sig som rivalitet om till exempel bästa väninnans kille. Bakom avunden finns känslan av att man inte är värd att bli omtyckt. Ofta beror det på att man inte känt att man varit uppskattad för den man är. Något som grundläggs i barndomen. I stället för att uppskatta sig själv jämför man sig med andra människor i hopp om att duga och samtidigt är man rädd att inte göra det. En bra bok om de här svårigheterna som vi alla kan drabbas av är ”Avund och svartsjuka – en utmaning”, av Verena Kast, Natur och Kultur.