Terroristen Abu Nidal rapporteras död

NYHETER

RAMALLAH

Den ökände palestinske terroristen Abu Nidal har påträffats ihjälskjuten i sitt hem i Bagdad, uppger palestinska källor. Han var en av världens mest efterspanade män, misstänkt för attentat i ett 20-tal länder.

Foto: Reuters
Abu Nidal på en bild från 1982.

En högt uppsatt palestinsk källa uppger att omständigheterna kring Abu Nidals död är ''mystiska'', det är inte klart om han mördats eller begått självmord.

Uppgiften om den 65-årige Abu Nidals död publicerades först i den palestinska tidningen al-Ayam, som på måndagen skrev att han hittats skjuten för tre dagar sedan. Källor i det palestinska ledarskiktet bekräftade rapporten.

Abu Nidal var ledare för Fatahs revolutionära råd, en utbrytargrupp ur Yasser Arafats Fatahrörelse. Han betraktas som hjärnan bakom en del av de flygkapningar och andra terrordåd som begicks under 70-talet och 80-talet, bland annat kapningen av ett kryssningsfartyg i östra Medelhavet. Gruppen hålls ansvarig för omkring 900 människors död.

''Sin tids bin Ladin''

- På 70- och 80-talet sågs Abu Nidal som något av en Usama bin Ladin, sade den israeliske kommentatorn Yossi Melman till israelisk arméradio.

Enligt Melman led han sedan länge av leukemi.

Abu Nidal hette egentligen Sabri al-Bana, hans alias betyder ''Kampens fader''. Han föddes i en välbärgad familj i Jaffa vid Medelhavet. Familjen tvingades flytta till Västbanken i samband med kriget 1948 då staten Israel bildades.

Han bildade sin utbrytargrupp 1974, eftersom han inte ansåg Fatah radikalt nog. Abu Nidal var därefter svuren fiende till Arafat och alla andra palestinska ledare som ens ville diskutera fred med Israel.

Dömd till döden

Gruppen drev ett blodigt gerillakrig på tre kontinenter med mord, sprängdåd och kapningar. Den anklagades på ett tidigt stadium för mord på PLO-representanter i London, Paris, Rom, Madrid, Bryssel och Kuwait, samt för ett sprängdåd i Islamabad som krävde fyra människors liv.

Abu Nidal hade dömts till döden av en militär Fatahdomstol. Hans grupp försökte mörda Israels Londonambassadör 1982, vilket föranledde Israel att invadera Libanon för att driva bort palestinska gerillagrupper. I fjol dömdes han till döden också i Jordanien, för mord på en jordansk diplomat.

Enligt uppgift greps Abu Nidal 1998 i Egypten och hölls på hemlig plats. Senare har det rapporterats att han befann sig i Irak, under president Saddam Husseins beskydd.

TT-Reuters

ARTIKELN HANDLAR OM