Mp vill ha tåg mot miljöförsämringar

Miljöpartiet inledde kampanj på Stockholmscentral

NYHETER

STOCKHOLM

Mindre biltrafik och fler tåg. Det propagerade miljöpartiets språkrör för när de inledde partiets två veckor långa kampanj på Stockholms central.

Språkrören Maria Wetterstrand och Peter Eriksson var båda på plats i centralhallen. På gröna banderoller stod "Tid att leva" och en stor grön matta hade rullats ut på golvet. Både talade mest om miljön i sina appeller till de förbigående tågresenärerna.

  - Vi tycker att tågen är ett viktigt medel för att förändra världen. Medan vi har ett enormt solsken och vi måste klä på ungarna för att de ska slippa hudcancer så är det i andra delar av Europa tvärt om med skyfall och städer som dränks, sade Peter Eriksson.

  - Det här är ingen slump, alla forskare vet i dag att växthuseffekten är över oss.

Förändra livsstilen

  Han pekade på den allt högre temperaturen och de allt fler ovädren som tecken på växthuseffekten och menade att vi måste förändra vår livsstil.

  - Vi måste minska utnyttjandet av bensin, olja och diesel och det gör vi genom att satsa på tåg och modern kollektivtrafik.

  Maria Wetterstrand fortsatta med säga att vi nu måste ta ansvar för kommande generationer.

  - Vi har hela jorden som någon form av försökskanin för att se vad som händer när man förbrukar alla naturresurser i snabb takt och spär på koldioxidhalten i atmosfären.

  - Vi som lever nu kan inte leva för att skaffa så mycket pengar och prylar som möjligt. Vi 15 procent som lever i den rika världen, förbrukar 80 procent av världens naturresurser. Vi måste ändra livsstil.

Höjda skatter

  Mp:s förslag om höjda skatter på koldioxid, avstängd kärnkraft och i stället sol- och vindenergi kommer sannolikt att leda till högre energipriser. Hur lång tid omställningen ska ta går inte att säga. Men Wetterstrand tror att även tung industri ska klara den:

  - Man kan spara mycket energi. Vi får ställa om successivt. Men när vi höjer energiskatterna ska den tunga industrin vara undantagen.

  Förutom miljön tog de upp djurens situation, exempelvis att höns och minkar måste släppas ut från sina burar. Dessutom nämnde de sina två övriga huvudfrågor, att barnen ska få det bättre och att demokratin ska stärkas genom mer direktinflytande i form av folkomröstningar.

TT