Mp vill ha arbetskraftsinvandring

NYHETER

STOCKHOLM.Miljöpartiet säger ja till arbetskraftsinvandring på folkpartiets vis.

  Med sina nej till förslaget hotar däremot socialdemokraterna och vänsterpartiet välfärden, anser språkrören i en TT-intervju.

 Folkpartiet har föreslagit fri arbetskraftsinvandring. Den som kommer hit ska få full tillgång till alla sociala skyddsnät utom socialbidrag. Men är personen arbetslös i mer än tre månader får hon lämna landet.

  Mp vill på sikt ha fri invandring och språkrören hänvisar till att inom EU kan man söka arbete i tre månader i ett annat land utan uppehållstillstånd. Alla borde få den rätten.

  - Det underliga är att både Persson och Schyman tycker att det är så enormt dramatiskt om man skulle underlätta för andra människor än från EU-området att komma hit. Är de farligare på något vis? undrar språkröret Maria Wetterstrand.

  Kollegan Peter Eriksson menar att det blir svårt att få folk till jobb i offentliga sektorn där pensionsavgångarna är stora, om inte arbetskraftsinvandring tillåts.

  - Särskilt vänstern kommer i en alldeles omöjlig situation när de både säger ja till arbetstidsförkortning och nej till arbetskraftsinvandring, säger Peter Eriksson.

  - Det är som vanligt. Sossarna väntar tills läget blir fullständigt akut, sedan gör de någonting, säger Wetterstrand.

Vill ha ministerpost

  Att en som blir arbetslös i tre månader får lämna i landet är naturligt, man kan inte flytta till ett land och direkt räkna med alla bidrag.

  Mp tycker att regeringen Persson bör avgå efter valet om inte s får egen majoritet. Om då inte mp får plats i en majoritetsregering tänker företrädarna rösta nej till den. Språkrören kan också tänka sig att ställa misstroendevotum mot regeringen och tror att partiet kan få inflytande i opposition.

  - Vi kan göra en rad överenskommelser med borgerligheten. Det är inte bra att ha en minoritetsregering som får stryk gång på gång, säger Eriksson.

  Miljöpartiet riskerar att åka ur riksdagen. Partiets huvudtema i valrörelsen är miljön. Men språkrören gläds inte åt översvämningarna i Europa fast de genast kallar till presskonferens om dem.

  - Näe! Man kan aldrig glädjas åt miljökatastrofer. Vi vet att det här kommer hända mer med växthuseffekten, säger Wetterstrand.

Höjd bensinskatt

  För att stoppa växthuseffekten vill partiet höja skatten på bensin, icke-förnyelsebar energi och andra utsläppskällor. Sol- och vindkraft ska ersätta på sikt. Den förändringen kostar pengar och minskar sannolikt tillväxten.

  Det finns också en mp-grundsyn, att livskvaliteten ökar om man bor i en stuga på landet och har mer ledig tid. Det sliter mindre på människa och natur.

  - De andra partier tror att det finns en koppling mellan tillväxt och ökad välfärd. Men vi har tillväxt nu men vi mår allt sämre. Den psykiska ohälsan har ökat, säger Wetterstrand.

  I sin valplattform har partiet lagt en rad kostsamma förslag. Men Eriksson hävdar ändå att partiet prioriterar budgetstabilitet:

  - Finns inte ekonomin kommer vi inte att genomföra alla grejerna. Men klimatfrågan måste sättas högt liksom utbyggd föräldrapenning och mindre barngrupper.

Fakta: Miljöpartiförslag

Mats Eriksson/TT