Lundgren vill ha Nato-diskussion

NYHETER

STOCKHOLM

Moderatledaren vill snabbt väcka frågan om ett svenskt Nato-medlemskap om han får chansen att ta över som statsminister i höst.

  - Vi ska inte köra över människor, men vi ska diskutera frågan, sade Bo Lundgren i Ekots partiledarintervju på måndagsmorgonen.

Lundgren sade att det i utrikespolitiken, förutom frågan om Sveriges förhållande till försvarsalliansen Nato, också krävs att Sverige driver en mer aktiv svensk Europapolitik. I övrigt finns det inte så stora skillnader i den utrikespolitik som moderaterna vill se och den som regeringen praktiserar.

  - Göran Persson har fört Sverige mot en mer realistisk syn, tillstod Lundgren.

  Frågan om ett svenskt medlemskap i Nato borde, enligt m-ledaren, diskuteras inte minst i skenet av att de tre baltiska länderna sannolikt blir medlemmar i Nato. Finland diskuterar vad det innebär för finskt vidkommande och Sverige borde studera sitt eget läge.

  Medan statsministern Göran Persson i förra veckan svarade att han kunde tänka sig att spara på allt om ekonomin blev sämre, sade Bo Lundgren att han som statsminister inte kan tänka sig att spara på de handikappade.

  Lundgren förespråkade fria regler för krogarnas öppethållande och betecknade svartsprit och smuggling och ohejdat drickande utanför restaurangmiljöerna som större problem än konsumtion på krogen.

TT