”41-åringen har nyckelroll i dramat”

Nu ska mannens kontakt med familjen specialgranskas

NYHETER

Ju länge utredningen kommer desto mer framstår det som att den 41-årige kroaten har haft en nyckelroll i kidnappningen av Erik Westerberg.

På måndagen häktades kroaten misstänkt för människorov och grov utpressning.

Den 41-årige kroatens roll - det finns även uppgifter på att han ska vara från Ungern - i kidnappningsdramat har varit ganska luddig så här långt. Polisen har inte kunnat hitta de rätta pusselbitarna.

Nu börjar dock allt fler frågetecken rätas ut.

41-åringen hävdar själv att han kom till Sverige tidigare förra veckan och att anledningen till besöket var semester.

Men polisens efterforskningar medför att en helt annan bild nu börjar målas upp.

En bild där 41-åringen i själva verket är hjärnan bakom hela operationen med kidnappningen av Erik Westerberg och utpressningen mot hans familj.

”Rådgivare till familjen”

- Exakt vilken roll 41-åringen haft i kidnapparligan är fortfarande oklart. Men mycket talar för att han haft en av huvudrollerna och har kallats in som rådgivare till familjen. Han ska sedan ha varit den som dragit i trådarna, säger Aftonbladets Lenart Håård som var på plats vid häktningsförhandlingen.

- Sannolikt finns en kontakt mellan 41-åringen och familjen. Hur den kontakten är byggd kommer nu att utredas in i minsta detalj.

Det finns även uppgifter som talar för att 41-åringen var den i kidnappningsdramat som verkligen var beredd att döda Erik Westerberg om något gick fel.

Nekar till anklagelserna

Just kopplingen mellan den 41-åriga kroaten och familjen kommer att bli en av de saker polisen kommer jobba hårdast med.

41-åringen greps på Arlanda samma kväll som Erik Westerbergs pappa lämnade över lösensumman i Paris.

Själv bestrider han alla anklagelser.

Hans advokat säger till aftonbladet.se att han känner sig bestört över att kopplas ihop med kidnappningen.

41-åringen har enligt uppgifter till aftonbladet.se ett eget företag hemma i Kroatien. Enligt advokaten förnekar han inte att han på något sätt känner familjen, men betonar att han på ett märkligt sätt dragits in i den här härvan.

På måndagen häktades han vid Stockholms tingsrätt på sannolika skäl misstänkt för människorov och grov utpressning.

- Han uppträdde mycket lugnt och såg avvaktande och inte särskilt berörd ut, berättar Lennart Håård.

Motstridiga uppgifter står nu emot varandra. Åklagaren anser att han har starka bevis medan 41-åringen bestämt nekar till anklagelserna.

Marcus Noterius, Lennart Håård