Snabbguide till valet

Titta själv – partiledarna berättar om sin politik

NYHETER

Uppdraget till ledarna för de sju riksdagspartierna var enkelt:

Förklara partiets politik så folk begriper.

En mandatperiod – på en minut.

Så här blev det.

Vänsterpartiets Gudrun Schyman har en ledig stil framför kameran.

- Hela samhället håller på att bli lite grand som en affär. Det är inget bra system, säger hon. Hennes webb-tv-manifest handlar till stora delar om att med politiska medel minska klyftorna i samhället.

Socialdemokraternas Göran Persson uppehåller sig bland annat kring arbetslösheten och barnfamiljernas situation i sitt minimanifest.

- Vi vill göra Sverige mer tryggt, mer jämlikt och mer rättvist, säger han.

Miljöpartiets nya språkrör Maria Wetterstrand har inte riktigt samma rutin som de andra partiledarna. Hon utsågs till nytt språkrör i våras.

- Vi talar för alla de som inte har någon röst i valet eller på marknaden, säger hon i sitt anförande, som till stora delar handlar om miljöpolitik.

Kristdemokraternas partiordförande Alf Svensson har varit partiledare sedan 1973 och börjar få en viss rutin av att agera framför kameran.

- Sverige ska bli ett möjligheternas land, säger han i sitt webb-tv-manifest där han betonar han de klassiska kd-frågorna: familjen, skolan och småföretagandet.

Centerledaren Maud Olofsson uppehåller sig kring småföretagande och regionalpolitik och betonar vikten av att få hela landet att blomstra.

- Så vill vi ge goda förutsättningar för hela landet istället för bara några få områden, säger hon på bred norrländska.

Folkpartiledaren Lars Leijonborg betonar individens rätt att välja.

- Vår politik utgår från att du vet bäst hur du ska leva, säger han. Hans minutlånga minimanifest handlar om skolan, vård och invandrarpolitik.

Moderatledaren Bo Lundgren ägnar sin webb-tv-minut åt tal om individen.

- Vi tror på människan. Varje människa har en stark egen kraft, säger han. Hans minimanifest handlar för övrigt om de klassiska moderata kärnfrågorna: näringslivspolitik, skärpningar inom rättssystemet och fler poliser.

Titta själv

Partiledarna presenterar sin politik på lite drygt en minut.

Fredrik Rundkvist