Israels reträtt inledd

NYHETER

JERUSALEM

Israeliska armén har lämnat Betlehem och det nattliga utegångsförbudet har hävts, uppgav israelisk radio på måndagskvällen.

Ett 100-tal palestinska poliser anlände för att ta över kontrollen av Betlehem strax söder om Jerusalem och flera byar i närheten. Därmed inleddes det maktöverlämnande som Israels försvarsminister Binyamin Ben-Eliezer och den palestinske inrikesministern Abdel Razaq al-Yahya kom överens om i söndags.

Enligt radiorapporterna är det första gången sedan i maj som Israel inte har några styrkor i Betlehem.

Ben-Eliezer beskrev planen, som till att börja med också gäller en reträtt i Gazaremsan, som en förtroendeskapande åtgärd som kan bana väg för fler samtal.

Svårigheter kvar

- Vi måste inleda tillämpningen omedelbart. Detta är en verklig möjlighet för palestinierna att stoppa våldet.

Om reträtten fungerar i Betlehem och Gazaremsan - läs att inga nya attacker som kräver många israeliska liv förövas - är det tänkt att armén sedan ska dra sig tillbaka från andra återerövrade städer på Västbanken. Men svårigheterna underströks redan på måndagen av intensiva strider på olika håll på Västbanken. Bland annat dödades en palestinsk tonåring när israeliska armén gjorde räder i städerna Nablus och Jenin.

Och den islamistiska rörelsen Hamas, som ligger bakom de flesta självmordsbombningarna mot judiska mål, underkände omedelbart Israels plan och hävdade att avsikten med den är att krossa det palestinska motståndet. Den radikala gruppen Islamiska jihad stämde in i kritiken.

Toge emot med öppna armar

- Detta kommer bara att innebära lugn och säkerhet för sionisterna och ockupationen, inte för vårt folk. Vi accepterar inte ett partiellt lugn i Gaza när alla städer och flyktingläger på Västbanken är under israelisk belägring, sade Hamas talesman Ismail Haniya.

De två Syrienbaserade grupperna PFLP och DFLP förkastade också planen.

Men i omvärlden togs uppgörelsen emot med öppna armar.

"Det gläder mig att gårdagens säkerhetsmöte. . . ledde till framgång. Det är viktigt att båda parter utnyttjar detta tillfälle att få slut på våldet", sade den svenska utrikesministern Anna Lindh i ett pressmeddelande.

- Jag välkomnar varmt den överenskommelse som nåddes i går. Mitt stora hopp är att detta begränsade avtal leder till ett mycket efterlängtat byte av atmosfär mellan parterna och respektive allmänna opinion, sade EU:s utrikespolitiske representant Javier Solana i Bryssel.

Även USA betecknade uppgörelsen som "uppmuntrande" och uppmanade till fortsatta diskussioner på alla nivåer mellan parterna.

TT-AFP