Palmespanare deltar i jakten

Politikerns mördare fortfarande på fri fot: Vi kan stötta med vår kunskap

1 av 3 | Foto: MATS STRAND
de hjälper till i mördarjakten Fyra personer från Palmegruppen, däribland spaningschef Stig Edqvist, förstärker utredningen kring den mördade s-politikern Pär Axelsson. "Ett spaningsmord är alltid komplicerat", säger Stig Edqvist.
NYHETER

VÄSTERÅS

Dagen efter politikern Pär Axelssons begravning förstärks utredningen om vem som tog hans liv.

Poliser från Palmegruppen åker till Västerås i dag.

- Vi kan stötta med vår kunskap. Ett spaningsmord är alltid komplicerat, säger Stig Edqvist, spaningschef i Palmeutredningen.

Han åker själv med till Västerås i dag. Där hölls i går begravningsgudstjänsten för den socialdemokratiske politikern Pär Axelsson i Korsets kapell.

Närmast anhöriga, en son och hans familj, släkt och vänner tog farväl vid den borgerliga begravningen. De flesta av de drygt 100 begravningsgästerna kom från fackföreningsrörelsen och socialdemokratin i Västmanland.

Men Pär Axelsson begravdes med ett frågetecken. Polisen vet inte vem som ligger bakom hans död.

- Vi har ingen misstänkt, säger Ulf Palm, informationsansvarig på polisen i Västmanland.

Blev strypt

Pär Axelsson blev 66 år. För drygt två veckor sedan hittades han död i sin lägenhet i Västerås. Obduktionen tyder på att han blivit strypt och polisens förundersökning rubriceras mord alternativt dråp.

I dag får de fem kriminalinspektörerna i utredningsgruppen förstärkning från rikskriminalpolisen. Sju personer, varav fyra från Palmegruppen, kommer till Västerås för att hjälpa till.

- Vi jobbar enbart med grova våldsbrott och svårlösta spaningsmord på våldsroteln på rikskrim. Då får man en helt annan erfarenhet av det, säger Stig Edqvist.

Stannar i tre veckor

Han och en annan kommissarie åker tillbaka till Stockholm redan i dag, men de andra fem stannar, i tre veckor är det tänkt.

- Det beror på var man befinner sig i utredningen. Ett spaningsmord är alltid svårt att avgöra tidsmässigt.

Vad är ett spaningsmord?

- Det är en okänd gärningsman och ett svårlöst ärende där det inte är självklart att man når en gärningsman.

Västeråspolisen vet nu mer om Pär Axelssons sista tid i livet. Förut fanns ett glapp på 16 dagar fram till dödsdagen den 18 juli.

- Vi har lyckats krympa den okända tiden. Den senaste säkra iakttagelsen är nu från den 13 juli. En kvinnlig bekant var ihop med honom den lördagen, säger Ulf Palm.

Malin S Ånell

ARTIKELN HANDLAR OM