Hon ska dö - när hon slutar amma

Anklagas för otrohet fast hon var skild

NYHETER

Amina Lawal, en 31-årig mamma till en åtta månader gammal baby, ska stenas till döds - straffet för att hon varit otrogen mot den man som hon är skild från.

Foto: EPA
Offer för Sharia Den 31-åriga Amina Lawal med sin åtta månader gamla baby som kanske inte får växa upp med sin mamma. Amina ska stenas till döds anklagad för äktenskapsbrott så fort hon slutar amma barnet.

Domen föll i går i staden Fantua i Nigeria och är en seger för den muslimska fundamentalismen. Kvinnan dömdes enligt sharia, den gudomliga lagen baserad på Koranen.

Amina Lawal tryckte babyn mot sitt hjärta, när domstolens utslag lästes upp och hon grät när vakterna förde henne tillbaka till fängelsecellen.

Enligt domen ska hon grävas ned till midjan innan hon stenas. Men domen kan inte verkställas förrän hon slutat amma barnet.

Religiösa konflikter

Nigeria är Afrikas mest folkrika land, potentiellt rikt tack vare sin stora oljeutvinning.

Landet slits sönder av religiösa konflikter.

Nigerias södra delar är i huvudsak kristna, de norra är muslimska. Striden om den politiska makten har religiösa förtecken.

Domen kan överklagas

Centralmakten vill ha landet mera sekulariserat och dämpa islams offensiv. Muslimerna använder religionen som en manifestation för opposition och autonomi.

Flera delstater har anammat det muslimska rättssystemet.

Amina Lawal är skild från sin man. Men när hon blev med barn med en annan man bedömdes detta enligt sharia som otrohet.

- Vi fastställer dödsdomen genom stening så som föreskrivs av sharia, sa rättens ordförande.

Domen kan komma att överklagas. Flera människorättsorganisationer har engagerat sig i fallet. President Obasanjo har varnat för att landet riskerar att internationellt isoleras.

Staffan Heimerson