De bor i ett ruckel – och i Spanien

Vännerna berättar om familjen som gripits för kidnappningen

NYHETER

Den 61-årige familjefadern är förtidspensionär med utslitna axlar och lever på en knapp pension.

- Huset de bor i är ett ruckel som inte ens har rinnande vatten, berättar en av familjens nära bekanta.

Nu misstänks han vara delaktig i kidnappningen av sonen till en av landets rikaste familjer.

Foto: HASSE ROSENTHAL
stugan i haninge 61-åringen köpte det lilla huset för tre år sedan. Det är oisolerat och har inget rinnande vatten. Sedan han själv flyttat till Spanien bor hans 35-åriga hustru, hennes mamma och parets handikappade son i det omoderna huset. Skåpbilen utanför huset misstänker polisen användes vid kidnappningen av Erik Westerberg.

Fadern köpte det lilla huset i Haninge i april 1999 för 375 000 kronor.

Huset är oisolerat

I taxeringen har byggnaden i dag ett värde av 78 000 kronor.

- Han har byggt till huset, men virket är bara sekunda, begagnat som han hittat i containrar, säger vännen.

- Och det är inte isolerat, förra våren köpte han därför en vedkamin. Sedan drog han ett rör rakt upp genom taket, det är klart brandfarligt.

Taket läcker, i höstas fick de samla upp vatten i hinkar inomhus.

Med hjälp av en äldre släkting har 61-åringen fällt en mängd träd på tomten för hand och huggit upp till ved.

Sedan 61-åringen, hans 35-åriga fru, deras lätt förståndshandikappade son samt mormor flyttat in har de borrat egen brunn.

- Men i våras slutade den att fungera, så nu får de bara kallvatten, kommunalt sommarvatten, i en slang ute på gården. 61-åringen brukar duscha utomhus. Ska de ha in vatten får de bära det i hinkar.

Vännen uppger att de tre vuxna i huset är förtidspensionärer som lever ett mycket knapert liv.

- De har inte heller en gräsklippare utan slår med lie, säger vännen.

Flyttade till Spanien

61-åringen, som tidigare arbetat som köttmästare i en butik i Hötorgshallen, flyttade officiellt till Alicante i Spanien i januari. Senaste åren har han bara varit i Sverige några månader.

Nu var han hemma i Sverige igen för att göra ett läkarbesök och få sin sjukdom undersökt och behandlad.

- Han är en mycket ödmjuk och trevlig människa, men han gillade inte det svenska klimatet, han tyckte det var för kallt här.

Skicklig yrkesman

Mannen kom till Sverige från Sarajevo 1966. De som känner honom säger att han jobbat, jobbat och jobbat.

Hela tiden med tungt styckningsarbete. Han var en erkänt skicklig yrkesman. Trots de många åren i Sverige kände han sig inte hemma här.

Han har fem barn med tre olika kvinnor. Hans nuvarande fru har emellertid begärt skilsmässa. För andra gången. Den första ansökan lämnades in i april förra året men skrevs av en månad senare. Den nya lämnades in i december förra året.

- Hon säger att han träffar andra kvinnor och att han aldrig är hemma, säger en vän till paret.

Nu misstänker polisen att hans skåpbil, som är beslagtagen, kan ha använts för att transportera Erik Westerberg. Polisen har enligt uppgift gjort fynd som tyder på det.

Flydde från kriget

61-åringens 37-åriga dotter som han har med sin första fru är en annan av de misstänkta liksom hennes före detta man, en 32-åring som kom till Sverige 1996 som asylsökande från krigshärjade Kroatien.

Han har uppgett att han deserterat från den serbiska utbrytarrepubliken Krajinas arme, att han fått två kallelser till kriget som han inte hörsammat, utan istället först flytt till Grekland.

Efter fyra månader i Sverige blev han åtalad för att ha hotat och misshandlat sin fru som också blivit gravid.

Domen i tingsrätten blev två månaders fängelse och utvisning. Hovrätten ändrade sedan domen genom att ta bort utvisningen, sedan hustrun berättat att hon överdrivit anklagelserna, och på grund av att domstolen inte kunnat hitta något stöd för att han skulle fortsätta med brottslig verksamhet i Sverige.

Han har två företag

I domen omtalas också att de hade problem med ekonomin.

32-åringen har i dag två företag bland annat inom livsmedels- och restaurangbranschen.

Den 17 januari i år fick han svenskt medborgarskap.

32-åringen greps i Frankrike tillsammans med en 22-åring, som är son till 61-åringen och dennes andra hustru.

22-åringen började med småbrott redan i grundskolan. När han var 14 år åkte han fast flera gånger för bland annat stöld i bostad, misshandel och mopedstöld. Under nian gjorde han praktiskt taget inga läxor alls. Han orkade inte oavsett hur mycket han sov, sa han till socialarbetarna.

Som 15-åring hamnade han tillsammans med en kamrat i ett bråk med andra ungdomar och dömdes för misshandel och olaga hot. Straffet blev 30 dagsböter och vård inom socialtjänsten.

Varken pappan eller mamman dök upp till socialtjänstens samtal som de kallats till på grund av polisrapporterna.

Jobb på oljeplattform

I september 2000 dömdes han, efter en tvist med Nordbanken, att betala 5 343 kronor, plus omkostnader 750 kronor, sedan han övertrasserat sitt bankkonto.

I samma veva flyttade han officiellt till Alicante, där pappan numera också har en bostad.

Nyligen hade 22-åringen kommit in på en kurs som är en förberedelse för jobb på norska oljeplattformar.

Kom till Sverige från Sarajevo 1966. Har jobbat som styckare och köttmästare bland annat i Hötorgshallen i Stockholm. Erkänt skicklig yrkesman. Nu förtidspensionerad. Flyttade till Spanien tidigare i år. Sitter anhållen i Stockholm.

Åkte fast för stölder och misshandel redan som 14-åring. Flyttade till Spanien för två år sedan. Greps med lösensumman i Frankrike. Sitter häktad i fängelset Fleury-Merogis utanför Paris.

61-åringens dotter i äktenskapet med hans första hustru. Anmälde sin man för misshandel, men sa sedan att hon överdrivit anklagelserna. Häktades i går i Stockholm, misstänkt för medhjälp.

Var tidigare gift med 61-åringens dotter. Kom till Sverige 1996 från Kroatien och sökte asyl. Påstod sig ha deserterat från utbrytarrepubliken Krajinas armé. Dömd för att ha misshandlat sin hustru. Driver två företag i Sverige. Greps och häktades i Frankrike tillsammans med 22-åringen.

Anders Johansson