Ungdomar drogar sig med änglatrumpet

Rykten om den livsfarliga växten lurar unga

NYHETER

Tre ungdomar fördes i fredags natt medvetslösa i ambulans till Akademiska sjukhuset i Uppsala. De hade ätit bladen på växten änglatrumpet för att berusa sig.

Växten är mycket giftig.

Vid midnatt på fredagskvällen kom larmet. Tre tonåringar i en lägenhet utanför Uppsala behövde akut vård efter att ha ätit av växten änglatrumpet.

Ungdomarna som var i åldrarna 16-18 år, fördes medvetslösa till Akademiska sjukhuset i Uppsala.

Tillståndet får de tre var först allvarligt och de förflyttades till intensivvårdsavdelningen. De är nu utskrivna från sjukhuset och ingen fick bestående men av intaget av änglatrumpet, skriver Upsala Nya Tidning.

De ville bli berusade

Ungdomarna hade ätit av växten för att bli berusade. Det är de inte ensamma om.

På Giftinformationscentralen vet man om att änglatrumpet används av ungdomar som vill berusa sig.

- Vi får förfrågningar med viss regelbundenhet. I sommar har vi fått mellan fem och tio samtal från personer, säger överläkare Mark Personne till aftonbladet.se.

Änglatrumpet är klassad som mycket giftig och man kan drabbas av bland annat frossa och kramper om man äter av växten. I värsta fall kan man bli medvetslös. Drogen är livsfarlig och vid medvetslöshet finns det risk för att personen inte har andningsvägarna fria.

Ger dödsångest och panik

Samtidigt står polisen maktlös. Eftersom växten inte är klassad som narkotika, kan de inte göra något åt situationen. Under tiden sprids drogrykten om växten på internet.

Men det är liten risk att någon ska blir beroende av Änglatrumpet. De flesta provar bara en gång, upplevelsen av ruset är nämligen inte positiv.

- De som tror att Änglatrumpet ger ett behagligt rus blir inte nöjda. Man upplever dödsångest, panik och obehagliga hallucinationer. Det är stor risk att man inte mår bra, säger Mark Personne.

Om växten:

Susanna Vidlund