Rekordmånga döda i drunkningsolyckor

NYHETER

35 personer har drunknat hittills i augusti. Månaden ser ut att bli den värsta augustimånaden på över 25 år.

Äldre män dominerar statistiken.

- Lite mer kvinnlighet när det gäller badandet skulle kunna efterlysas, säger Anders Wernesten på Svenska Livräddningssällskapet till aftonbladet.se.

Vi har en rekordsommar med sol och värme - men också rekord när det gäller antalet drunkningsolyckor. 1976 var det 42 drunkningsolyckor i augusti, en siffra som Anders Wernesten tror att vi kommer att slå med råge i år.

De flesta av olyckorna är badplatsolyckor, och de flesta av offren är äldre män.

- Män är mer riskbenägna. Vi är litegrann He-man även om vi passerat 70, kanske av gammal vana. Det är helt okej att en kvinna sänker ner kroppen i vatten och flyter omkring lite på grunt vatten, medan en man ska visa att han kan, och simmar iväg ut på djupt vatten. Så lite mer kvinnlighet när det gäller badandet skulle kunna efterlysas, säger Anders Wernesten.

Oförsiktighet

Det varma vädret lockar folk att bada, men det är människors oförsiktighet som ligger bakom olyckorna.

- Det man inte tänker på, speciellt som äldre, är att vattnet har en kylande effekt som är väldigt snabb. Allt vatten under 28 grader är för människokroppen kallt vatten.

Nedkylning och kramp blir följden, och det drabbar äldre och de med dålig kondition snabbare.

- Man kanske har tyckt att det inte varit något vidare väder, och inte gett sig ut och simmat på några år. När det väl blir fint väder tror man att man utan problem kan simma samma sträcka som man gjorde för tio år sedan, men den här gången så har konditionen och den allmänna förmågan blivit mycket sämre. Man blir trött, och så sjunker man, berättar Anders Wernesten.

Dålig simteknik

- Äldre personer har oftast lärt sig simma själva, och inte lärt sig någon bra teknik. Med det simsätt de har krävs det därför mycket mer kraft att hålla sig flytande. De som är äldre än 50 år fick sällan simundervisning via skolan.

Även idag är det många barn som inte kan simma, eller simmar dåligt. Långt ifrån alla får simundervisning. Skillnaden mellan skolorna är stor.

- I ett område av låginkomstkaraktär, där det kanske finns mycket invandrare, har vi två problem. Dels så finns det inga resurser i skolan, dels har de som flyttat hit inte badkulturen med sig. Unga invandrare hänger med sina svenska kompisar som har lärt sig att simma, och kan råka illa ut, säger Anders Wernesten.

Färre badvakter

Antalet badvakter på kommunala bad har minskat sedan slutet av 80-talet. Även här är det stor skillnad mellan olika kommuner. Anders Wernesten nämner exempel på simhallar där man satt upp en knapp på väggen där man ska trycka om man råkat illa ut.

- På många ställen har man tyvärr haft olyckor som gör att man har förstått att det är nödvändigt med badvakter, men det är ju himla synd att det ska behöva ske innan man förstår att de behövs, säger Anders Wernesten.

Tänk på det här när du ger dig ut och badar

Här är Anders Wernestens tips för ett säkrare bad.

Lotta Holmström