Kd vill inte ha ensamadoptioner

Alf Svensson vill diskutera statsministerposten

NYHETER

STOCKHOLM.Om centern, folkpartiet och kristdemokraterna tillsammans får fler platser i riksdagen än moderaterna är det ett argument för att moderatledaren Bo Lundgren inte ska bli en ny regerings statsminister, framhöll kristdemokraternas ledare Alf Svensson då han frågades ut av Sveriges Radios Ekoredaktion på tisdagsmorgonen.

Han sa också att adopterade bars ska ha både en mamma och en pappa.

Svensson försäkrade att han och Lundgren är de bästa vänner och att det verkligen inte får bli något "sandlådekrafs" om statsministerfrågan vid en eventuell regeringsbildning.

  Men Svensson påpekade att hans partikollega i Norge Kjell Magne Bondevik är statsminister medan ledaren för det större partiet Höyre är utrikesminister. För övrigt ska erfarenhet spela roll.

  - Bo Lundgren har stor erfarenhet, men det är hans första riksdagsval som partiledare, menade kd-ledaren.

Kompromisser

  Han fick också frågor om hur en borgerlig regering skulle göra praktisk politik av de olika modellerna i familjepolitiken. Vad händer om folkpartiet inte viker sig så som Svensson sagt att de måste göra?

  - Det handlar om att kompromissa. Och det finns ju stor borgerlig majoritet för att de som nu får noll kronor i stöd för barnomsorg ska få någon rättvisa, sade Svensson.

  Han beklagade att fp så sent som under regeringstiden 1991-1994 gått med på det vårdnadsbidrag som man sedan bara hann förverkliga under ett halvt år.

  Kd-ledaren var kritisk till det moderata förslaget om att livstidsstraff ska kunna utdömas för grova narkotikabrott. Kd anser det inte vara en bra ordning med straff utan tidsbestämning som regeringen sedan kan ge nåd från. Även den moderata idén om maxstraff den tredje gången någon begår ett visst brott är enligt Svensson omöjligt att tillämpa "med automatik".

  - Jag ogillar fixeringen vid dessa frågor i valrörelsen, sade han.

  Större besvär hade Svensson att förklara varför partiet inte gått emot rätten för ensamstående att adoptera barn då det anses så viktigt med både en mamma och en pappa då det gäller homosexuella par.

Arbetskraftsinvandring

  - Inriktningen ska vara både en mamma och en pappa, sade han och höll efter många frågor med om att inte heller ensamstående egentligen borde få prövas för att få adoptera. Men det kan vara svårt att ändra något som hunnit bli etablerat.

  Under sina resor särskilt i södra Sverige hade Svensson träffat många som "viskat" om problem i invandrartäta områden. Han välkomnade en mer öppen debatt om detta. Det viktiga är att få in människor i arbete.

  Debatten om arbetskraftsinvandring från länder utanför Europa fann han alltför teoretisk. Han trodde inte att många från andra världsdelar tillförsäkrar sig arbete och tar sig till Sverige. Och lyckas de med detta är risken liten att de senare blir arbetslösa under lång tid.

  Alf Svensson försvarade, som i flera tidigare valrörelser, partiets förslag om en andra karensdag i sjukförsäkringen för att få mer pengar till sjukvård. Och maxtaxan ska få vara kvar eftersom många familjer nu har inrättat sig efter den.

TT