”Jag känner mig helt maktlös”

Efter två stölder bär Madeleine upp sin ögonsten på balkongen

NYHETER

Madeleine Weber har fått nog.

Efter två fräcka stölder köper hon bara billiga cyklar som hon förvarar på balkongen. Och ve den tjuv som försöker ta den där.

– Då står inte jag för följderna, säger hon.

En morgon var den bara borta.

Kvar på marken låg det söndervridna märkeslåset för 700 kronor som försäljaren lovat skulle stoppa cykeltjuvarna. Madeleine Webers Crescent mountainbike för nästan 7 000 kronor var stulen.

– Jag kunde inte tro att den bara var borta. Trots att jag låst den med två godkända lås hade de bara tagit den och gått i väg. Man känner sig helt maktlös, säger hon.

Tjuvarna slog till

Madeleine Weber bor i Årsta i södra Stockholm. Hon cyklar till jobbet varje dag och vill ha bra kvalitet på sina cyklar.

Därför har hon lagt ner mycket pengar. Med alla extra tillbehör har det blivit åtskilliga tusenlappar.

Det har det varit värt, tills tjuvarna började slå till. Första cykeln stals 1998. Det var en dyr japansk cykel som hon valt med omsorg och vårdat ömt.

Hon lyssnade på alla råd, köpte dyra godkända märkeslås, försäkrade cykeln noggrant, skrev upp ramnumret och registrerade den i det nationella cykelregistret. Och på natten stod den tryggt i husets cykelrum.

Ingenting av detta hjälpte, en morgon var cykeln borta och har inte setts till sedan dess.

Men Madeleine Weber gav inte upp. Hon köpte en ny cykel, en Crescent mountainbike med 21 växlar. Hon vidtog samma försiktighetsmått och tänkte att inte kunde väl tjuvarna slå till igen.

Ersättning: 1 570 kr

Jodå. Tidigt en morgon när hon hade bråttom till jobbet var cykeln borta. Trots all försiktighet, alla lås, all eftertanke var cykeln ändå stulen.

– Den cykeln var verkligen min ögonsten. Jag hade skött den mycket noga och den var i skick som ny. Men efter självrisken fick jag ut 1 570 kronor på försäkringen, säger hon.

Madeleine upplever stölderna som kränkande. Värst är det att någon bara kan ta det som är hennes. Att hon är maktlös trots att hon försökt skydda sig.

”Nu räcker det”

Nu har hon slutat att köpa märkescyklar. Dessutom bär hon upp cykeln på balkongen varje kväll. Men cyklar har stulits från balkonger förut.

– Visst, jag bor bara en trappa upp. Men jag sover mycket lätt och om det kommer tjuvar på balkongen står jag inte för konsekvenserna. För nu räcker det.

Här stjäls flest cyklar i Stockholm

Siffran efter gatunamnet avser antal stulna cyklar år 2002.

Olle Castelius