Stulna: cyklar för en halv miljard

”Människor orkar inte polisanmäla längre”

NYHETER

Sverige är världsbäst - på cykelstölder.

Varje år omsätts stulna cyklar för minst 442 miljoner kronor och chansen att få ut något på försäkringen är liten.

- Människor orkar inte ens polisanmäla längre, säger Reidar Nilsson på polisens godsrotel.

Cykelstöld är ett av de vanligaste brotten i Sverige. Vart fjortonde anmält brott är en cykelstöld och nästan alla har drabbats.

En student i Lund får räkna med att förlora minst tre cyklar under sin studietid.

I år kommer 80 000 cykelstölder att polisanmälas. Enligt en holländsk undersökning är detta ungefär hälften av det verkliga antalet stulna cyklar och Sverige toppar den internationella stöldligan när det gäller cyklar.

Dyrt för bolagen

Det är omöjligt att säkert avgöra hur mycket pengar cykelstölderna kostar. Ett mått är dock försäkringsbolagens kostnader som för två år sedan var 128 miljoner kronor. Detta gällde enbart de drygt 43 000 cykelstölder som anmäldes till bolagen.

Uppräknat enligt den holländska undersökningen hamnar summan på ofattbara 378 miljoner kronor per år.

Till det kommer drygt 64 miljoner kronor i självrisk som de bestulna själva får betala vilket gör att kostnaderna för cykelstölderna är nästan en halv miljard varje år.

Minimal risk åka fast

Bara i Stockholm hamnar totalsumman på 46 miljoner kronor. Trots detta är chansen att någon cykeltjuv ska åka dit minimal.

Polisen har nästan inga resurser för att motverka cykelstölderna och bara två procent av de anmälda brotten klaras upp.

- Ett av problemen är att människor inte skriver ner och registrerar sina ramnummer. Om cykeln blir stulen är den nästan omöjlig att identifiera. Då kan vi heller inte bevisa att den är stulen även om vi skulle gripa tjuven, säger Reidar Nilsson, chef på citypolisens gods- och registerrotel i Stockholm.

Detta bekräftas av de före detta cykeltjuvar som Aftonbladet talat med:

- Polisen har tagit mig åtskilliga gånger på en stulen cykel. Men när de kör ramnumret i sin dator får de ändå ingen träff och då kan jag lugnt promenera vidare, säger en av dem.

Låg ersättning

Att bara hälften polisanmäler cykelstöld, och att ytterligare bara en del går vidare till sitt försäkringsbolag, hänger sannolikt ihop med den låga ersättning bolagen betalar ut.

Enligt dem sjunker cykelns värde mycket snabbt och med en självrisk på 1 500 kronor blir ersättningen mycket liten.

En cykel som är mer än tre år gammal ger oftast ingenting när självrisken räknats bort.

Anmäl mera

Trots det önskar polisen att fler anmäler brott, att de skriver ner cykelns ramnummer och att de låter registrera det i stöldregistret s-reg.

- Även om cykeln inte är värd så mycket enligt försäkringsbolaget kan det ju vara kul att få tillbaka den om någon lämnar in den till polisen. Men enda sättet för oss att hitta ägaren är att cykeln är registrerad, säger Reidar Nilsson.

Sverige toppar stöldligan

Cykelstöld är ett av de vanligaste brotten i Sverige. Bara i år kommer 150 000 cyklar att stjälas och det som många betraktar som ett harmlöst vardagsbrott är egentligen en mångmiljonindustri. Aftonbladet har kartlagt cykelstölderna i Stockholm. Läs om var risken att drabbas är som störst, hur lätt det är för tjuven att ta din ögonsten – och hur du bäst skyddar dig.

Olle Castelius