”Han stod utanför etablissemanget”

Vänner och bekanta om Stenbeck

NYHETER

Jan Stenbeck avled på måndagen i sviterna av en hjärtinfarkt. Han blev 59 år. Han var en mytomspunnen, karismatisk företagsledare och människa.

- Han stod utanför etablissemanget. Det var friskt och skönt. I diskussioner var han humoristisk och briljant, sade Robert Aschberg till TV4:s nyhetsmorgon.

Jan Stenbeck var en person som det var svårt att inte ha en åsikt om. Han var ökänd för sitt sätt att driva sina företag och han var en svensk pionjär inom en rad områden. Många har nog satt likhetstecken mellan Stenbeck och de företag han driver.

- Det råder stor osäkerhet nu, Hela företagsgruppen styrdes av Stenbeck, säger Per Andersson som är författare till ”Stenbeck – Ett reportage om det virtuella bruket”.

Enligt Johan Hakelius som bland annat suttit 1,5 år i MTG:s styrelse, var Jan Stenbeck en komplicerad person. Han var en man som ville visa att han inte bara var en arvtagare utan även kunde skapa något själv. Han ska även ha haft ett starkt samhällsengagemang.

”Föredöme för andra företagsledare”

- Han hade en uppfattning om det mesta. Det var ingen tvekan om vem som bestämde, säger Johan Hakelius.

Att Stenbeck var så engagerad i sin företagsgrupp, gjorde honom till något av ett föredöme för andra företagsledare, hävdar Johan Hakelius.

- Sedan ska man inte försöka en person efter döden. Det var ingen hemlighet att han var tuff. Han kom inte överens med alla. Han gav sig fanken på att gå mot strömmen, säger Johan Hakelius.

Näringsministern Björn Rosengren jämför Jan Stenbeck med en militär befälhavare.

- Franska generaler som Napoleon ledde slagen från säkra positioner långt bakom frontlinjen. Gustav II Adolf däremot deltog i striderna vid sidan av sina soldater. Jan Stenbeck var som Gustav II Adolf. Han deltog på fältet med sina soldater. I det avseendet var han unik som företagsledare, säger han till tidningen Finans Vision.

”Fascinerande människa”

Anna Bråkenhielm, 36, vd för Strix, minns Stenbeck som en fascinerande människa.

–Det känns väldigt märkligt att han är borta. Personligen hade jag nöjet att träffa honom vid ett par tillfällen de senaste åren och varje möte gav starka bestående intryck. Han var en av de mest fascinerande människor jag någonsin varit i närheten av.

Sakari Pitkänen, 46, ansvarig utgivare för Metro.

– Jag tycker att Jan Stenbeck var en mycket stor affärsman. Han genomförde sina visioner. Det var en stor bedrift.

Vd:n för Stenbeckbolaget Kinnevik, Vigo Carlund, 55, är tagen av dödsbudet:

– Jag har arbetat med Jan Stenbeck sedan 1976. Det här är en stor chock för alla som har jobbat med honom. Det känns omtumlande idag.

Susanna Vidlund, Johan Bratt