”Dödspåse” ska hjälpa folk begå självmord

Australiensisk läkare bakom den kontroversiella uppfinningen

NYHETER

Nu är ”dödspåsen” här.

En australiensisk läkare har tagit fram produkten som ska göra det lättare att begå självmord.

Foto: Reuters
Läkaren Philip Nitschke med den kontroversiella "dödspåsen".

Påsen, som ganska talande på engelska kallas för ”Exit bag”, är tillverkad av tjock, genomskinlig plast och har en elastisk krage som kan dras åt runt halsen för att långsamt minska syretillförseln.

Ironiskt nog har påsen av juridiska skäl försetts med en märkning som varnar användaren för att det kan vara farligt att trä den över huvudet.

”Dödspåsen” är framtagen av den kontroversielle läkaren Philip Nitschke. Han menar, enligt nyhetsbyrån AP, att påsen ska ses som en sista utväg för dödssjuka människor som inte har råd att lägga ut pengar på läkemedel för att ta livet av sig.

Nitschkes organisation "Exit", som kämpar för att legalisera aktiv dödshjälp i Australien, har i dagarna delat ut påsarna gratis i landet.

Våldsamma protester

Men den kontroversiella innovationen har lett till våldsamma protester i Australien.

Olika "Rätt till livet”-grupper har genomfört flera demonstrationer mot lanseringen och menar att påsarna kommer föra med sig en högre självmordsfrekvens - speciellt bland psykiskt instabila människor.

- Självmordsförsök är rop på hjälp från desperata människor, sa Mary Joseph, taleskvinna för Australiska Federationen för Rätt till Livet-förbunden.

- Om Philip Nitschke får sin vilja igenom kommer dessa desperata människor inte att få den hjälp de är i sånt akut behov av.

Peter Beattie, politiker i den australiska delstaten Queensland, beskriver påsarna som extremt osmakliga. Men han eller hans kollegor har ingen möjlighet att förbjuda dem.

- Om vi ska bannlysa den här påsen kommer vi bli tvungna att förbjuda en mängd andra produkter som kan åsamka skada eller död om konsumenten använder dem på fel sätt, sa han och gav som exempel knivar och rakblad.

Allmänt osmaklig

Gunnar Alvan, Generaldirektör på svenska Läkemedelsverket, har aldrig hört talas om ”Dödspåsen” men anser den allmänt osmaklig.

- I Sverige strävar vi i stället efter självmordsprevention, att förhindra folk från att ta livet av sig, säger han.

Han tror inte att en sån här produkt någonsin kommer tillåtas på den svenska marknaden.

- Det beror på hur man klassar den. Om den klassas som en medicinteknisk produkt ska den ha ett certifikat och en EU-märkning. Då krävs en registrering inom EU vilket inte mycket talar för att den skulle klara sig igenom.

Kommer inte tillåtas i Sverige

Fredrik Reinfeldt (m), ordförande i justitieutskottet, säger att det rent hypotetiskt finns en möjlighet att Nitschke skulle kunna sprida ”dödspåsarna” även i Sverige.

- Utgångspunkten är dock att aktiv dödshjälp inte är tillåten här. Men det skulle möjligtvis kunna gå om han står på gatan och delar ut påsarna gratis. Men det kommer med all sannolikhet aldrig att hända. Om vi rent hypotetiskt säger att han kommer hit med sin produkt får vi försöka ändra i lagstiftningen så att han inte kan sprida påsarna, säger Reinfeldt. Lagstiftningen är ju faktiskt till för att skydda medborgarna.

Han avslutar:

- Men egentligen är det ju inget som förbjuder honom från att dela ut plastpåsar.

Läs mer:

Marcus Noterius