Här är färdtjänsten rena slumpspelet

"Den är nästan obrukbar för många yngre"

1 av 2 | Foto: Sven-Olof Englund
tärningen är kastad Unga synskadade utmanar politikerna på nya färdtjänstspelet. Lena Ringstedt (c), Johan Sjölander (s), Emma Henriksson (kdu) och Gustav Fridolin (mp).
NYHETER

Nu ger sig unga synskadade in i valrörelsen och utmanar Stockholmspolitikerna på ett parti "färdtjänstspel".

- Färdtjänsten i Stockholm är ett skräckexempel. Välkommen till de funktionshindrades vardag, säger Fredrik Larsson på Riksförbundet Unga synskadade.

"Gul ruta. Bilen är försenad, dagis stänger och personalen blir arg."

Så ser vardagen ut för unga funktionshindrade i dagens Stockholm.

Det hävdar Unga synskadade i Stockholm och på Gotland som nu vill göra färdtjänsten till en valfråga genom att låta de lokala politikerna ställas inför situationer som alla funktions- hindrade tvingas vänja sig vid. Därför har de skapat "färdtjänstspelet".

Näst intill obrukbar

"Grön ruta. Din resa samplaneras med en 95-årig tant som har rullatorn med sig. Din gitarr får inte plats. Du får gå av och du missar antagligen giget."

- De senaste årens försämringar har gjort färdtjänsten näst intill obrukbar för många yngre. Den snarare hindrar ett aktivt liv än befrämjar det, säger Fredrik Larsson, ombudsman på Riksförbundet Unga synskadade. Enligt honom fungerar färdtjänsten i Uppsala mycket bättre. Där ringer de funktionshindrade direkt till taxiväxeln, det finns ingen begränsning i antalet resor och resorna måste inte samplaneras med andra.

Den negativa beskrivningen vill Johan Sjölander (s), ledamot i landstingsfullmäktige och färdtjänstnämnden, inte hålla med om.

- Färdtjänsten kan bli bättre men man ska inte måla allt i svart. Färdtjänsten är en jättechans för många att leva ett fungerande liv, säger han.

Enligt honom pågår arbetet med att förbättra färdtjänsten ständigt.

Bilen kan vänta

Som exempel ger han ett pinfärskt beslut i landstingsstyrelsen om att låta färdtjänstbilar vänta upp till tio minuter när funktionshindrade föräldrar ska hämta och lämna barn på dagis och i skolan.

Men hur ska handikappade personer hinna det på tio minuter när jag som är fullt frisk inte gör det?

- Jag håller med om att tio minuter kan verka lite. Men den som behöver mer tid på sig kan beställa två bilar. En som kör dig dit och en som kör därifrån, säger han.

Olle Castelius