Drottning Cristina

Stenbecks dotter har redan tagit kommandot över pappans imperium

Foto: PONTUS HÖÖK
pappas flicka "Han är min pappa och jag älskar honom", sa Cristina Stenbeck i en intervju med Aftonbladet för ett par år sedan. Och det är allmänt känt att hon var pappa Jan Stenbecks favorit - han ville att hon skulle ta över hans imperium. De pratade ofta affärer - hemma i New York eller på telefon under hans många resor.
NYHETER

Redan i går tog Cristina Stenbeck, 24, kommandot.

Under ett telefonsamtal med Lars-Johan Jarnheimer, vd i Tele 2, uppmanade hon Jan Stenbecks lärjungar att fortsätta - som om ingenting hade hänt.

- Business as usual, löd hennes order.

Hon fick sitt mellannamn efter pappas egendom Mayville Farm.

Och lärde sig flytande svenska på åtta månader.

- Snabbheten och intellektet och även den härliga humorn har hon ärvt av sin far, säger Sven Hagströmer, styrelseledamot i Tele2.

Cristina Stenbeck har växt upp i USA och gick liksom sina yngre syskon på den prestigefyllda privatskolan Green Vale på Long Island. Där lärde hon sig studiedisciplin. Något hon hade nytta av när hon som 18-åring studerade vid Lunds universitet.

"Rar och trevlig"

Cristina Stenbeck var en av ett tjugotal internationella elever som intensivpluggade svenska.

Lena Bruzæus var hennes lärare.

- Jag har tänkt mycket på henne sedan jag hörde på nyheterna vad som hänt. Hon var rar och trevlig. Mycket ansvarsfull och framåt, säger hon.

Kursen var förlagd till Folkuniversitetets lokaler. Eleverna bodde i studentrum i korridorer. Så också Cristina Stenbeck.

- Hon pratade ingen svenska när hon kom till mig men hade behörighet till universitetsstudier i svenska när hon slutade åtta månader senare.

Jan Stenbeck var mäkta stolt över sin dotters vilja att lära sig svenska och förvalta sitt svenska arv. Efter kursen talade de två alltid svenska med varandra. När hela familjen var samlad blev det engelska.

Bara 19 år gammal valdes hon in som styrelsesuppleant i pappas företag Invik. När hon senare pluggade till ekonom vid Georgetown University avverkade hon fem kurser per termin.

- Jag är en god student, sa hon då till Aftonbladet.

Och visade prov på sitt amerikanska självförtroende. Något hon kan behöva när hon blir familjeimperiets överhuvud.

- Det är en lång inskolning att bli arvtagare och det är klart, hon är ung, men det jag sett hittills tycker jag bådar väldigt gott, säger Sven Hagströmer, sedan länge bekant med hela familjen Stenbeck.

Pappas ögonsten

Jan Stenbeck gifte sig 1976 med Merrill MacLeod Scott. Det pampiga bröllopet hölls på Mayville Farm.

Ett år senare föddes pappas ögonsten, Cristina Mayville Stenbeck.

Trots att hon och syskonen Hugo, 23, Sophie, 22, och Max, 17, omgärdats av lyx framstår de som närmast svenskt återhållsamma i sitt uppträdande.

- Cristina var medkännande och ansvarstagande, en person som bryr sig om andra, säger Lena Bruzæus.

Hugos hockeytränare i studentlaget New York University Violets beskriver honom på nästan samma sätt.

- Han är en underbar kille, mycket läraktig. Han är väluppfostrad, snäll både på och vid sidan av isen, säger Stephen Hetherman.

Alla syskonen Stenbeck, utom lillgrabben Max, har studerat ekonomi.

"Jag älskar pappa"

Annat som förenar barnen är deras idrottsintresse. Cristina spelar tennis, Hugo har sin hockey och Max föredrar squash.

Pappa Jan var en passionerad båtmänniska.

Fadern verkar ha varit hennes mentor in i företagsvärlden. De pratade ofta affärer i telefon och runt köksbordet.

- Pappa har kanske rykte om sig att vara bestämd, men han är min pappa och jag älskar honom. Förresten är han inte så hård som många tror och jag är ju min egen person, har Cristina sagt till Aftonbladet.

Jan Stenbeck har alltid haft en närmast hemlighetsfull framtoning. Första gången Cristina förstod hur stort det svenska intresset var kring fadern - och kring henne - blev hon förvånad.

Men i dag är hon luttrad och van vid uppmärksamheten. Två gånger, 1998 och 2000, har hon till och med utsetts till en av Sveriges sexigaste kvinnor av tidningen Café, som titulerade henne miljardärsdotter.

Värda 32 miljarder

Trots ett kraftigt börsras är Stenbecks sju börsbolag värderade till 32 miljarder.

Barnen blir huvudarvingar eftersom föräldrarna skilde sig 1999. Hur mycket de får är oklart.

Däremot vet man att det är Cristina som nu tar plats i styrelserummen.

- Koncernens olika vd:ar ska träffa barnen i morgon någonstans i Europa för att diskutera imperiets framtid, säger Lars-Johan Jarnheimer, vd i Tele 2.

- Cristina har poängterat att vi nu måste säkerställa hennes pappas intentioner och strategier. Att det är "business as usual".

Hennes före detta lärare önskar henne allt gott.

- Jag hoppas verkligen att det går bra för henne men också att de omkring låter henne växa i lugn och ro så att det inte blir för mycket, säger Lena Bruzæus.

Spelar tennis och seglar

Anette Holmqvist, Joachim Kerpner