Hyreshuset exploderade

Sju döda, fler kan vara begravda under rasmassorna

NYHETER

En kraftig explosion skakade sent i går kväll ett hyreshus i Moskva.

Byggnaden rasade samman och ett 20-tal hyresgäster begravdes i rasmassorna.

Nu fruktar invånarna att nya terrordåd ska drabba Moskva.

Foto: ap
Moskva fruktar bombvåg Räddningsarbetare arbetar vid huset som raserades helt när det exploderade. Sju döda har hittats.

De första tv-bilderna från det raserade huset visade på stor förödelse. Flera våningar har rasat samman i explosionen som inträffade vid 21-tiden igår svensk tid.

Minst sju personer omkom, däribland en sexårig flicka, och flera personer skadades allvarligt. Fortfarande finns personer begravda under rasmassorna. Det kan röra sig om 12-15 personer.

Ministern på plats

Den ryske presidenten Vladimir Putin beordrade genast katastrofminister Sergej Sjojgu att bege sig till platsen för att organisera räddningsaktionen.

Ett 50-tal ambulanser och räddningsfordon tog sig omedelbart till platsen.

Enligt nyhetsbyrån Itar-Tass har åtta skadade grävts fram levande ur massorna och förts till sjukhus. Fyra av dem var allvarligt skadade bland andra en kvinna som fick 80-procentiga brännskador.

Räddningsstyrkorna tar dock för givet att det kan finns många människor begravda under den nedrasade byggnaden. Ett 40-tal lägenheter ska ha totalförstörts.

Kände krutlukt

Explosionen väckte också fruktan för att invånarna i Moskva upplevt ännu ett terrordåd. Representanter för den ryska säkerhetstjänsten fanns också vid olycksplatsen.

Hyresgäster berättade för rysk tv att de hade känt lukten av krut. Officiellt sade man dock att det var en gasläcka.

Så sent som i måndags omkom 114 ryska soldater i en misstänkt terrorattack då deras helikopter kraschade.

Luftvärnsrobot

Igår hittades rester av en luftvärnsrobot i närheten av olycksplatsen. Därför talar det mesta för att tjetjenska separatister har lyckats genomföra ett av sina kraftigaste slag mot den ryska armén hittills.

För knappt tre år sedan, i september 1999, skakades Moskva av två kraftiga explosioner i bostadshus med bara några dagars mellanrum.

Explosionerna krävde totalt 215 människoliv.

Explosionerna skylldes på tjetjenska separatister. Det angavs som en av anledningarna till att den ryska armén strax efteråt återupptog kriget i Tjetjenien.

Webb-tv från explosionen i Moskva.

215 dog 1999

Johan Bratt, Susanna Vidlund

ARTIKELN HANDLAR OM