Kvinnan: Jag blev utnyttjad

Erkänner att hon hjälpte till att kidnappa 23-årige Erik Westerberg

NYHETER

Den 37-åriga kvinnan har erkänt och berättar nu för första gången i polisförhör om sin roll i kidnapparligan.

Aftonbladet kan avslöja att hon var kontaktperson mellan gärningsmännen i Frankrike och Sverige.

Foto: SVEN-OLOF ENGLUND
trebarnsmor och ligamedlem Den 37-åriga kvinnan, som döljer sitt ansikte för fotograterna, häktades i måndags. Hon hävdar hon inte visste om att hon medverkade i ett kidnappningsdrama.

- Jag gick deras ärende, men visste ingenting om kidnappningen, säger hon.

Advokat Bertil Fahlström berättar att kvinnan känner sig utnyttjad och att hon helt ovetandes fick en central roll. Hon är den enda som sedan tidigare känner och har träffat alla i den misstänkta kidnapparligan.

Kvinnans berättelse stämmer med polisens egen kartläggning av ligans agerande.

Något blev fel

Av förhöret framgår att något gick snett för kidnapparna i slutskedet av kidnappardramat. Någon av ligamedlemmarna gjorde ett misstag och då kopplades kvinnan in som kontakt mellan gärningsmännen.

Enligt Aftonbladets källa har hon agerat chaufför och bokat hotellrum.

- Hon vet vad hon har gjort och berättat, men hon hade ingen aning om att det var ett led i ett kidnappningsdrama, säger advokat Bertil Fahlström.

- Jag har svårt för att tänka mig att en kvinna som aldrig tidigare varit föremål för polisens intresse, trebarnsmamma och skötsam, skulle medvetet ha medverkat i något som har med sådana här saker att göra.

Ligan har kunnat finansiera en organisation som har haft flera bilar, vapen, teknisk utrustning, pengar till folk som flyger reguljärt och bott i dyra hotellrum i Luxemburg, Frankrike och Stockholm.

Poliser till Frankrike

För att slutföra den omfattande utredningen åkte i går två poliser från länskriminalen till Frankrike för att bistå den franska polisen.

I dag reser den svenske advokaten Bengt H Nilsson till Paris för att träffa sin klient, den 32-årige mannen. Däremot avvaktar Tomas Nilsson, som representerar 22-åringen, med att resa till Paris.

Den 61-årige pappan släpptes på onsdagsförmiddagen.

- Jag kan inte säga att jag kan begära honom häktad på det här underlaget, säger kammaråklagare Ola Sjöstrand till TT.

Pappan betalade 10 miljoner

Lennart Håård