Befäl köpte sex - fick sparken

Lennart, 49: Det var allmän jakt på fruntimmer hela tiden

NYHETER

Lennart Svensson, 49, är dömd för att ha köpt sex när han var kapten vid svenska Kfor-bataljonen i Kosovo.

I dag träder han fram.

- Det var allmän jakt på fruntimmer hela tiden i Kosovo, säger han.

HAN FÖRLORADE ALLT När det avslöjades att kapten Lennart Svensson, 49, köpt prostituerade under sin permission från Kfor-bataljonen i Kosovo fick han lämna sin tjänst med omedelbar verkan. Dessutom sparkades han från sitt ordinarie jobb på Östersunds-Posten. Han tycker att domen fått orimliga konsekvenser.

Lennart Svensson dömdes i februari i år tillsammans med två andra officerare för att ha köpt sexuella tjänster. De hade använt sina tjänstestämplar och märkt kvinnorna på insidan av låren.

Köpte sex i Sverige

En av officerarna dömdes för att han köpt sex tre gånger under olika permissioner i Makedonien.

I Lennart Svenssons fall handlade det om ett sexköp under en permission i Sverige. Han medger att han hade sex med kvinnan och att hon fick 300 kronor - men hävdar att pengarna inte var en betalning för sex, utan en present.

Han jobbade som reporter på Östersunds-Posten när han värvades till den svenska bataljonen i Kosovo som presschef, han fick tjänstegraden kapten.

- Det var en lumparjargong där nere, man kommenterade både det ena och det andra om kvinnorna.

- I Kosovo var det väl inte så mycket prostitution. Men det fanns en bordell som vi bevakade, men det var för att kolla om det fanns vapen. Det var mest bulgariska kvinnor där.

- Annat var det i Ohrid i Makedonien. Det var ett paradis för alla som ville utnyttja prostituerade.

- Min kollega åkte dit och gick på några bordeller och det är detta han nu är dömd för.

Stämplade på låret

Kollegan märkte kvinnor som han köpte sexuella tjänster av. Han stämplade dem med sin tjänstestämpel på insidan av låret. Likt troféer visade officerarna sen upp bilder på de stämplade kvinnorna för varandra.

Inför en permission i Sverige fick Lennart Svensson frågan av sina kolleger om han inte kände någon kvinna som de kunde ha sex med.

- Då lämnade jag telefonnumret till en kvinna som jag känner i Södertälje.

Båda kollegerna köpte sex av kvinnan.

- När de kom tillbaka visade de bilder på hur de hade stämplat henne på låret, så när jag träffade henne så sa jag att jag ville göra likadant och sen fotografera det.

Tycker du inte det här är att förnedra kvinnor?

- Jo, det är förnedrande om hon inte vill det. Men det är ju inte förnedrande om två personer har en sexuell lek som båda är överens om.

Försvarsmakten reagerade direkt när de tre officerarna avslöjades.

- Jag fick sparken, det var ingen diskussion, säger Lennart Svensson.

- Därmed fick jag också sparken från ÖstersundsPosten, jag fick sälja mitt hus och bosätta mig i en husvagn.

Lennart Svensson anser att domen har fått betydligt större konsekvenser för honom än vad det fick för den domare som dömdes för att ha köpt sex av en prostituerad.

Kammarrätten ansåg i domarens fall att det handlade om "ett förhållandevis lindrigt brott" och att han kunde anses lämplig att fortsätta sitt arbete.

- Jag har reagerat över att när det gäller en domare som ska sitta och döma såna som mig så bedöms det här ungefär som att gå mot rött ljus, medan jag bedöms som landsförbrytare.

Lennart Svensson har anlitat en tysk advokat och vänt sig till EU-domstolen för att få en prövning av hur arbetsgivare hanterar såna här ärenden.

Richard Aschberg