Falsk läkare avslöjad i Örebro

Kvinnan polisanmäld för bedrägeri – igen

NYHETER

På tisdagen polisanmälde Örebro läns landsting en kvinna som arbetat med falsk läkarlegitimation på flera vårdcentraler.

I förra veckan polisanmäldes samma kvinna av landstinget i Östergötland.

- Vi har utsatts för ett bedrägeri som kunnat få mycket allvarliga konsekvenser, säger primärvårdschef Bo Anderson till Nerikes Allehandas nätupplaga.

Kvinnan som är i femtioårsåldern har arbetat på tre olika vårdcentraler i Örebro län. Hon anställdes via bemanningsföretaget Wesam.

Upptäcktes i Östergötland

Östergötlands landsting har också polisanmält den falska läkaren, där hann hon behandla hundratals patienter. Det var där som kvinnan avslöjades.

Hon hade redan blivit anmäld till Socialstyrelsen i ett så kallat Lex Maria-ärende. När en anhörig till henne uppgav en annan ålder på kvinnan än den som stod i hennes läkarlegitimation, fattade personalen misstankar mot henne.

Man upptäckte att kvinnan hade uppgivit falskt namn och använde en annan läkares legitimationshandlingar. När det stod klart att kvinnan inte var läkare, blev hon omedelbart avskedad.

Avslöjades 1995 som falsk läkare

Brottsrubriceringen är inte fastställd, men blir sannolikt föregivande av allmän ställning och urkundsförfalskning.

Eventuellt kommer polisdistrikten i Örebro och Östergötland samarbeta under utredningen.

Kvinnan har en gång tidigare avslöjats som falsk läkare. Det var på Danderyds sjukhus 1995. Då uppgav hon dock sin rätta identitet.

Läs tidigare artiklar

Susanna Vidlund

ARTIKELN HANDLAR OM