Svensson spurtar och räds inte vara omodern

NYHETER

STOCKHOLM.Nu spurtar Alf Svensson i sin tionde valrörelse som kristdemokraternas partiledare.

  - Det gäller att sända ut en signal som människor känner igen och kan identifiera sig med. I vårt fall handlar det om familjen, vården och etiken, säger han till TT.

Han tonar ned vikten av en massa utspel i valrörelsen:

  - Här sitter folk på sju partikanslier och fabricerar rapporter och utspel. Men jag brukar påminna om att efter två dagar har de flesta människor glömt vem som sade vad.

  Själv är han beredd på stress och törnar i valstridens hetta. Men inget kan bli så påfrestande som 70- och 80-talets valkampanjer i kompakt motvind. Valresultatet för dåvarande kds låg ofta vid 1,5 procent.

  - Många kom fram och önskade lycka till men ville inte rösta på oss för att inte "kasta bort sin röst", säger Svensson. Nu försöker jag bygga upp en inre trygghet och intala mig att jorden går inte under om jag svarar fel på en fråga i radio eller TV.

Omodernt budskap?

  Runt om i landet kommer nu Alf Svensson att dyka upp på torg och i möteslokaler. Och lita på att han kommer att citera barnläkaren Hugo Lagercrantz som nyligen tog till orda om att barn under två år kan fara illa i stressig dagismiljö.

  I förlängningen handlar budskapet om att förebygga mentala störningar och kriminalitet genom att ge föräldrar mer tid med sina barn. Sakpolitiskt gäller det kd:s barnkonto som skulle ge cirka 3 300 kronor per månad till familjer som inte anlitar skattebetald barnomsorg för barn mellan ett och tre år.

  På den punkten har det skurit sig inom borgerligheten. Folkpartiet och centern har kallat kd-linjen omodern, och Svensson har svarat med att beskylla centern för svek mot sin tidigare linje.

  - Jag tar inte så hårt på sådana etiketter - kallas det omodernt får vi acceptera det.

  Han tillägger att de borgerliga ändå bör slå fast att ingen småbarnsförälder får det sämre med en borgerlig regering. Alla vill ju ge barnfamiljer mer pengar att bestämma över. I en gemensam regering skulle man utarbeta en kompromiss med ledning av valresultatet.

Försvarar sig

  I tidigare valrörelser har Svensson ständigt fått utreda kd:s alltmer verklighetsanpassade syn på aborter. I år får han i stället försvara sig mot anklagelser för homofobi.

  Själv finner han kritiken orimlig med tanke på expertinstanser som uttalat sig mot homosexuella pars rätt att prövas för adoption av utländska barn. Alla barn bör enligt kd ha rätt till en mamma och en pappa:

  - Andra partiledare får tycka annorlunda, men åsiktskonformism hör inte hemma i ett demokratiskt samhälle, säger han.

  Knappt en månad före valet är oddsen för en borgerlig regering låga. Men Alf Svensson anser att Göran Persson bör avgå och låta talmannen lotsa fram en lämplig regering om s-resultatet blir runt 40 procent.

  - Det kravet borde gå igenom om v och mp står fast vid vad de har sagt. Det ligger mycket i deras kritik mot att göra upp i slutna rum vid Drottninggatan.

  Men, bedömer Svensson, då det verkligen gäller så stjälper inte Gudrun

Fakta: Kristdemokraternas valbudskap

TT

ARTIKELN HANDLAR OM