Inte den första rymningen från Hall

”De har sprungit iväg tidigare”

NYHETER

Det finns brister i säkerheten på Hall, en anstalt där några av Sveriges farligaste brottslingar är intagna.

På onsdagen rymde Christian Bruzzone, 29 år, från Hall.

- Det är ett misslyckande för oss, säger Jarmo Lehtonen som är kriminalinspektör i säkerhet på Hall.

Jarmo Lehtonen bekräftar att den morddömde 29-åringen var ute på en så kallad lufthålspermission.

- Vi försöker att ta ut dem i hemlighet. De får inte veta i förväg att de ska ut på permission. Vi håller informationen för oss själva så det inte vet vad de ska göra, säger Jarmo Lehtonen.

Trots att permissionen var hemlig, lyckades alltså 29-åringen rymma med hjälp av en person som väntade utanför bowlinghallen som fången besökte. På något sätt har han eller någon i hans närhet lyckats få information om permissionen och planerat en fritagning.

- Hur det har gått till vill vi också veta. Någonstans har han fått hjälp av någon men jag vill inte spekulera i om det finns en läcka hos oss, säger Jarmo Lehtonen.

Lufthålspermissioner varje halvår

Det är inte första gången som 29-åringen är ute på permission. Han har tre gånger tidigare varit ute i det fria på så kallade lufthålspermissioner.

- Han var senast ute i november. Föreskrifterna ger dem rätt till det var sjätte månad, förutsatt att de sköter sig.

Det är inte första gången som någon rymmer i samband med permission. Enligt Jarmo Lehtonen har det skett två gånger det senaste året. I oktober fritogs en fånge i samband med ett sjukhusbesök.

- De har sprungit iväg tidigare. Vi har en svag länk någonstans. Vi försöker se över våra rutiner men det verkar inte hjälpa. En viss avvikelserisk finns alltid, säger Jarmo Lehtonen.

Läs mer:

Incidenter på anstalten Hall det senaste året:

Susanna Vidlund