Bajen Fans höll inne Belgrad-pengarna

”Självklart är det beklagligt, men vi är inte vana vid det här”

NYHETER

Bajen Fans skulle till Belgrad och Champions League.

Biljettpriset höjdes och 500 supportrar avbeställde. 400 av dem har fortfarande inte fått tillbaka några pengar.

- Jag har tappat allt förtroende för Bajen Fans, säger Ewa Björkander, en av de drabbade.

För två veckor sedan spelade Hammarby bortamatch i Belgrad. Bajen Fans ordnade resan, men när kostnaderna steg hoppade 500 fans av arrangemanget. Bajen Fans tog dock god tid på sig att betala tillbaka pengarna.

Ewa Björkander skulle tillsamman med sin son och man åka till Belgrad för att titta på Hammarby. Priset för de tre skulle bli 3900 kronor.

Strulet med Transjet tvingade Bajen Fans att höja priset till 2200 kronor per person. Ett alltför dyrt pris för en familj med barn.

I en månad har Ewa försökt få tillbaka sina pengar.

- Jag tycker det här är under all kritik. Vi som inte haft råd kallas "Belgrads-bangare". Min familj hade behövt de här pengarna till busskort och mat. Hade Bajen Fans skött sig, hade vi haft ungefär 4000 kronor innan löning och för oss är det mycket pengar. Det är en katastrof, säger Ewa Björkander.

"Skötts oproffsigt"

Tomas Bergsten är kassör i Bajen Fans och ansvarig för utbetalningarna.

- Självklart är det här beklagligt, men vi är inte vana vid en sådan här situation, säger han.

Ewa Björkander har försökt få tillbaka sina pengar och hon har flera gånger varit i kontakt med Bajen Fans. Hon tycker ärendet skötts på ett oprofessionellt sätt.

- De tyckte jag var larvig och menade att de arbetade ideellt. Hade jag jobbat med återbetalningarna, skulle jag fixat det på en dag, säger hon.

En halv miljon kronor

400 medlemmar i Bajen Fans har inte fått tillbaka sina pengar. Det betyder att Bajen Fans måste lägga ut mer än 500 000 kronor, men att pengarna inte skulle finnas dementerar Tomas Bergsten.

- Alla kommer få sina pengar i slutet på denna vecka eller i början på nästa, säger han.

Varför har det dragit ut på tiden?

- Först ville vi ordna resan så alla kom iväg. Sedan har flera faktorer spelat in. Sammanlagt rör det sig om närmare 500 återbetalningar och normalt kan vi ha 20 på ett år. Det är en ny situation för oss. Sedan har vi bara varit tre personer som arbetat med det här, säger Tomas Bergsten.

Tycker du att ni agerat felaktigt?

- Vi kunde eventuellt gjort allt annorlunda från början. Vi gjorde en felaktig bedömning. Det här är den största resan vi någonsin arrangerat, men Transjets flygförbud har vi inte kunnat påverka, säger han.

Hur undviker ni att något liknande händer i framtiden?

- Vi måste diskuterar om vi verkligen ska ta på oss så här stora researrangemang, säger Tomas Bergsten.

Ewa Björkander är besviken.

- Skulle Bajen Fans ordna någon mer resa kommer jag aldrig i mitt liv att åka med. Det skulle jag aldrig våga, säger hon.

Fotnot: Efter påtryckningar fick Ewa Björkander i går tillbaka sina pengar.

Erik Thulin

ARTIKELN HANDLAR OM