"Jag blir omvald - det blir inte påven"

Kd-ledaren går till val för tionde gången

1 av 4 | Foto: Privat
"Här äter jag en snbblunch på kontoret. Pastasallad och lättöl."
NYHETER

Alf Svensson är lika seglivad på sin post som påven. Nu gör han sin tionde valrörelse som partiledare och vill bli statsminister.

- Jag går omkring och inbillar mig att jag skulle klara jobbet.

Alf Svensson anser sig inte vara någon administratör av rang.

Tjänsterummet på riksdagen tyder på det. Pappershögar överallt. Men i röran plockar kd-ledaren faktiskt fram de papper han letar efter.

Du vill bli statsminister om riksdagen får en borgerlig majoritet. Varför inte ledaren för det största partiet, moderaterna?

- Man behöver inte utgå från att om det är fyra partier som bildar regering så är storleken den enda beräkningsgrunden för vem som blir statsminister. Man kanske kan välja en annan lösning om vi, folkpartiet, och centern är större än moderaterna. Men jag vill absolut inte ha en fajt om detta.

Varför är du en bättre statsminister än Bo Lundgren?

- Det har jag inte sagt. Men jag går omkring och inbillar mig att jag skulle klara av jobbet. Jag tänker däremot inte gradera mig i relation till vare sig Lundgren eller någon annan.

Du och påven har vissa likheter. Ni avgår aldrig.

- Det kan verka så. Men det finns en väldigt stor skillnad, jag väljs om vart-enda år, det gör inte han.

- Tyvärr finns det en skillnad till. Vid ett enda tillfälle samlar han vida större folkhopar än jag kommer att göra under hela mitt liv.

Den 20 januari nästa år har du varit partiledare i 30 år. Är inte det för länge?

- Det är mycket länge. Men någon ska ha varit det också.

Integrationsfrågorna är heta i valdebatten. Hur många invandrare har du själv i din stab?

- Bland de fyra som räknas till min egen stab har ingen invandrarbakgrund. Men här på riksdagskansliet är det flera.

Du är den ende av riksdagens partiledare som inte är feminist. Hur känns det?

- Det känns bra.

Men det är ungefär som att säga att man inte tittar på tv?

- Feminist har blivit ett epitet som är inne och modernt men som numera knappast betyder någonting.

- Det som borde vara intressant är vad man gör och hur man beter sig. Gör gärna en anonym undersökning om jag uppträder mig jämställt eller inte.

Kristdemokraterna anser att det behövs en speciell barnminister. Varför det?

- Grupper som inte har egna fackföreningar hamnar lätt vid sidan om. Precis som det finns folk i regeringskretsen som bevakar jämställdhetsintresset och de ekologiska aspekterna tycker jag att en skulle ha uppgiften att reda ut vad beslut betyder för barnen.

Vem ska ha det jobbet i en borgerlig regering?

- Det vågar jag inte lufta några tankar om. Då vet man vad som händer.

Förre fp-ledaren och vice statsministern Per Ahlmark skrev i förra veckan att oppositionen "i bästa fall testar några preliminära idéer och slagord". Har han rätt?

- Per Ahlmark är en charmerande person men emellanåt borde han sova på det han skriver innan det publiceras. Vi i oppositionen kunde vara bättre än vi är, det är klart. Men det verkar som den lysande författaren Ahlmark inte hinner följa våra göranden och låtanden till fullo.

Ni vill avskaffa livstidsstraffet. Varför det?

- Livstidsstraffets längd avgörs i dag av regeringen, Jag tycker att domstolar ska avgöra. Det är mentalt outhärdligt att inte veta hur länge man ska sitta i fängelse.

Hur många riksdagslistor toppar du?

- Vet inte. Men det är inte lika många som i förra valet. Det här har ju väckt väldig debatt. Men i kommunalvalen är det faktiskt vanligt att man står på flera listor. Jag tror att folkpartisten Björklund (vice ordförande) är etta i sex av Stockholms valkretsar.

Kristdemokraterna har ordförandeposten i sex av landets 289 kommunstyrelser. Skiljer det sig att bo där jämfört med andra ställen?

- Vi har tyvärr inte egen majoritet så jag kan inte säga att utan kristdemokraterna så hade det stått sämre till i de där kommunerna.

Kvinnor tjänar regelmässigt mindre än män. Vad vill du göra åt det?

- Vi kan inte reglera det privata näringslivet men vi kan föregå med gott exempel. Här på vårt riksdagskansli har faktiskt kvinnorna något bättre betalt än männen. Dessutom skulle vi behöva fler rättsfall. Det skapar medvetenhet och observans.

Om kd får bestämma ska alla statliga företag ha styrelser där 40 procent av ledamöterna är kvinnor. Varför är det viktigt?

- Egentligen borde det vara 50 procent eftersom det ser ut så i befolkningen. Det är min övertygelse att styrelsen får en mer allsidig belysning av problemen med en rejäl representation av båda könen.

- Själv är jag uppväxt i en tid då pojkar och flickor hölls åtskilda. Men medarbetarna har hjälpt mig att se mer jämställt än jag kunde själv. Jag har behövt få det påpekat.

Ni vill ha en gräns för barngruppernas storlek på dagis. Och att lärarna har huvudansvar för maximalt 15 elever. Betyder det att ni vill halvera klasstorlekarna?

- Sverige har redan i dag en bra lärartäthet. Men vi tycker att riktlinjen ska vara att en lärare har ansvar för 15.

Vårdpersonalen ska befrias från "onödig administration". Vem ska sköta den?

- Administratörer.

Vilken funktion fyller kristdemokraterna i svensk politik?

- Vi har auktoriserat en debatt om värden och värderingar. När jag började att tala om etik fick jag bannor, nu gör alla det.

- Dessutom har vi poängterat barnens rätt till sina föräldrar. Om tio år är jag övertygad om att vi lagt om inställningen till barnomsorg och vi ger så lite tid till våra barn.

Du säger ibland att du vill bli ambassadör i

Israel. Varför ett så arbetsamt och farligt jobb?

- Religiöst, politiskt, kulturellt och geografiskt är Israel det mest spännande landet.

- Jag har ingen dragning åt landskap där inget händer.

Tio svar av Alf Svensson

Kd-väljarnas viktigaste frågor

Lena Mellin