- Jag känner sorg och ilska

Deras pappa sköts till döds - i går inleddes rättegången

1 av 2 | Foto: BJÖRN ELGSTRAND
såren rivs upp Trots att rättegången kommer att riva upp en del sår, tycker den mördade Eje Nilssons barn Daniel, Hans och Annica Nilsson att det är skönt att rättegången blir av. En 43-årig man står åtalad för mordet.
NYHETER

En 43-årig man ställdes i går inför rätta för att ha mördat Eje Nilsson, 50, i samband med ett postrån.

I rättegångssalen fanns Eje Nilssons barn och föräldrar.

- Jag känner stort agg mot den man som tog min pappa ifrån mig, säger Daniel Nilsson.

Det har varit en tung sommar för familjen Nilsson sedan Eje brutalt mördades i samband med ett postrån i början av juni i år. Trots att rättegången kommer att riva upp en del sår tycker hans son och två styvbarn ändå att det är skönt att den nu blir av.

- Först efter rättegången kan jag tillåta mig att reagera på det som har hänt pappa. Då kommer jag nog att känna både sorg och ilska, säger styvsonen Hans Nilsson, 36.

Styvdottern Annica Nilsson tror att de kommande dagarna i rättegångssalen kommer att bli jobbiga. Hennes ögon fylls med tårar när kammaråklagare Ulrika Lindsö visar hur rånaren besinningslöst sköt Eje Nilsson.

"Det känns overkligt"

- Det känns overkligt att min pappa är död. Jag kan fortfarande höra hans röst i telefonen när han ringde för att väcka mig, säger hon.

43-åringen står nu åtalad för grovt rån, olaga hot och tillgrepp av fortskaffningsmedel och mord.

Enligt åklagaren ska han i juni i år ha rånat en bank i Upplands Väsby. När han upptäckte att flyktbilen inte fungerade hotade han en kvinna med pistol och tvingade henne att lämna bilen. När Eje Nilsson försökte hjälpa kvinnan sköt rånaren honom i buken. Han avled senare på Karolinska sjukhuset.

Viktigaste bevisen

Åklagarens viktigaste bevis är bland annat:

Bilder från två övervakningskameror, en på Konsum där mannen vistades kort innan rånet och där hans ansikte och kläder är fullt synliga och en på postkontoret.

Telefonlistor som visar att 43-åringen befann sig i närheten av Upplands Väsby timmarna före rånet.

DNA på ett par damstrumpor som ska ha använts som maskering och som påträffades i flyktbilen.

Den tilltalade 43-åringen nekar till brott. På fredag hörs han vid Sollentuna tingsrätt.

Viktoria Martinsson