Här fritogs mördaren

Permissionen var hemlig - ändå kunde han rymma

1 av 2 | Foto: MATTIAS CARLSSON
Motorcykeln väntade Det var utanför den här bowlinghallen i Södertälje som den morddömde fången Christian Bruzzone sprang ifrån sina vårdare och flydde från platsen på en väntande motorcykel.
NYHETER

Inte ens mördaren visste att han skulle få permission.

Trots det var flykthjälpen på plats i förväg.

- Planeringen var hemlig ända till avfärden. Vi förstår inte hur det här har gått till, säger anstaltschefen Stefan Björk.

Christian Bruzzone, 29, är dömd till livstids fängelse för mord. Det var han som sköt ihjäl en 36-årig man på restaurang Broder Tuck i Stockholm för fyra år sedan.

I går förmiddag rymde han under en bevakad permission från anstalten Hall i Södertälje.

Fritagningen är en gåta för både polis och kriminalvård. Christian Bruzzone har suttit fyra år och har rätt till en lufthålspermission varje halvår.

Planeringen var hemlig och inte ens Christian Bruzzone visste om permissionen eller vart de skulle åka.

Såg en motorcykel

Han hämtades vid tiotiden på morgonen och fick då inte tala med någon av sina medfångar. Sedan kördes han till en bowlinghall på Tvetavägen i Södertälje.

Mycket tyder på att planerna redan var kända. En av de anställda på bowlinghallen såg en motorcykel utanför hallen en halvtimme innan transporten från Hall kom fram.

- Det var en blå värstingcykel. Han stod bakom ett buskage, säger han.

Strax därpå kom Christian Bruzzone med tre vårdare.

Två av dem spelade bowling med honom, den tredje drack kaffe.

- De såg ut som ett gäng kompisar som hade kul, säger Lennart Andersson som spelade på en bana intill.

Efter en halvtimme var det dags att åka. Men när Christian Bruzzone skulle kliva in i bilen böjde han sig plötsligt ner.

- Vårdarna trodde att han skulle knyta sitt skosnöre. Men han rusade mot en mötande motorcykel. Han kastade sig upp på den i farten, säger Jarmo Lehtonen, säkerhetsansvarig för permissionen.

Vårdarna ringde omedelbart till polisen. Därefter satte de sig att vänta eftersom de enligt reglerna inte fick följa efter motorcykeln med sin bil.

Planerna hade läckt

Vårdarnas beskrivning av mc och förare stämmer med vad den anställde på bowlinghallen sett en timme tidigare. Det innebär att de hemliga permissionsplanerna sannolikt har läckt ut.

- Kanske kan någon intern ringt och meddelat när de lämnade anstalten. Men jag har svårt att förstå hur de skulle kunna organisera en fritagning så snabbt, säger Stefan Björk.

Han kommer nu att gå igenom alla telefonsamtal från anstalten samt kartlägga vilka som kände till permissionsplanerna.

Rikslarm utsänt

- Vi ska undersöka det men vi misstänker än så länge inte vår egen personal, säger Stefan Björk.

Polisen har skickat ut rikslarm.

Samtliga flygplatser och gränsövergångar har förhöjd beredskap.

Trots det har man inga spår.

Dömd för mord på restaurang

Olle Castelius