Grannen fälld för mordet på Danielle, 7

Kidnappade henne i sovrummet – riskerar dödsstraff

1 av 2 | Foto: reuters
David Westerfield, 50, fälldes för att ha kidnappat och mördat sjuåriga Danielle van Dam.
NYHETER

En 50 årig man från San Diego fälldes på onsdagen för kidnappningen och mordet på sjuåriga Danielle van Dam. Han riskerar nu att dömas till dödsstraff av juryn.

David Westerfield, en frånskild egenföretagare, hoppade till lite när domen föll: Skyldig till kidnappningen och mordet på lilla Danielle van Dam.

Branda van Dam, Danielles mamma, föll i tårar och kramade om sin make Damon när de fick höra beskedet där de satt längst bak i rättssalen i San Diego.

Rättegången har tagit två månader och nu ska juryn överlägga i nio dagar om straffet för dåden. Han kan dömas till döden eller livstids fängelse.

Juryn fick ta del av 199 bevis och vittnesmål från 116 personer. Westerfield var även åtalad för innehav av barnpornografi och fälldes för det brottet, rapporterar nyhetsbyrån AP.

Togs ur sin säng på natten

Danielle van Dam kidnappades i sitt hem den första februari i år. Hon låg och sov i sin säng när David Westerfield tog sig in och kidnappade henne. Polisen sökte efter den lilla flickan i nästan en månad. Hon hittades bredvid en väg den 27 februari, naken med endast ett halsband i plast på sig. Hennes kropp var så förruttnad att man inte kunde avgöra hur hon hade bragts om livet eller om hon hade blivit utsatt för sexuella övergrepp.

Han köpte kakor av henne

David Westerfield var granne till Danielles familj. Dagarna innan Danielle mördades, köpte han kakor av henne. Hon var flickscout och sålde kakor för att få in pengar till organisationen.

Han har hela tiden hävdat att han är oskyldig till mord och kidnappning. Hans advokater har hävdat att mördaren kan vara en annan person i familjens närhet. Ett fingeravtryck och ett hårstrå i flickans hem identifierades aldrig.

Samtidigt fanns det stark bevisning mot honom i form. Danielles blod hittade på hans kavaj och identifierades genom DNA-analys.

Man hittade även hennes blod, hår och fingeravtryck i Westerfields husbil.

Susanna Vidlund