Arvingarna får en skattesmäll

Aftonbladet kartlägger Stenbecks egendom

NYHETER

Jan Stenbecks arvtagare riskerar en skattesmäll på närmare en halv miljard kronor i Sverige.

Detta trots att varken han eller barnen bodde här.

Aftonbladet har kartlagt arvet som Jan Stenbeck lämnar efter sig.

Foto: HASSE ROSENTHAL
Fastigheten med lyxkrogen Pontus in the Green House, har ett taxeringsvärde på 19,2 miljoner.

Jan Stenbeck hade vid sin död aktier värda drygt 1,9 miljarder - bara i sina svenska bolag. Det dramatiska börsraset och krisen i bolagen har dramatiskt urholkat miljardärens kassa. För bara två år sedan var Stenbecks aktieförmögenhet värd 8 miljarder.

Stenbecksfären äger en rad fastigheter, bland annat i Gamla stan. Kronjuvelen med huvudkontoret ligger på Skeppsbron 18, fastigheten är taxerad till 58,3 miljoner kronor.

I en annan fastighet, av Jan Stenbeck kallad Gröna Huset, ligger det privata hotellet. I källaren finns lyxkrogen med det träffande namnet Pontus in the Green House. Fastigheten har ett taxeringsvärde på 19,2 miljoner.

Lyxlyor på Östermalm

Men några privata fastigheter i Sverige finns inte.

Däremot har familjen två bostadsrätter på exklusiva Villagatan på Östermalm, i Stockholm, i samma hus som Jan Stenbeck själv föddes.

Jan Stenbecks förmögenhet är spridd över hela världen och det kommer att ta många år innan det slutliga arvet kan delas upp mellan hans fyra barn.

Visserligen såg Stenbeck, redan under sin levnad, till att skydda familjens inflytande i sfären. Aktieinnehavet ligger i ägarbolaget Emesco AB, som i sin tur ägs av en stiftelse i Liechtenstein.

Skriven i Luxemburg

Vid sin död var Jan Stenbeck skriven i det lilla furs-tendömet Luxemburg. Han bodde på herrgården Laurentzsheierhaff strax utanför Bertrange.

Trots utlandsadres- sen riskerar barnen, som bor i USA, att få betala åtskilligt med skatt i Sverige.

Advokat Ulf Berquist, specialist på internationell arvsrätt, säger till Aftonbladet:

- Arvtagarna till en svensk medborgare med aktier i Sverige måste betala arvsskatt på aktierna, oavsett var i världen den avlidne har bott. Det gäller även fastigheter och bostadsrätter.

Att Jan Stenbeck, som levde utomlands i flera decennier, valde att behålla sitt svenska medborgarskap kan nu kosta arvtagarna närmare en halv miljard kronor.

Granskad i USA

Under alla år gjorde den excentriske entreprenören allt för att skydda sitt familjeliv och privata ekonomi från offentlighet. Men för bara tre år sen granskades han av den amerikanska skattemyndigheten och tvingades lämna ut en rad uppgifter. Till och med hans barnflicka, fröken Evans, och hans trädgårdsmästare Quinn kallades in som vittnen.

Frågan gällde om han ett tidigare taxeringsår skulle räknas som boende på sin gård Mayville Farm på Long Island eller i sin paradvåning på Park Avenue på Manhattan. Staden New York menade att han bodde där och därmed skulle skatta i staden.

Av utredningen framgår att Jan Stenbeck, det aktuella året, hade kapitalinkomster på cirka 100 miljoner kronor i dagens penningvärde.

Hundratals företag

I USA har Jan Stenbeck ägt en rad fastigheter och drivit ett 100-tal företag med en total omsättning på cirka två miljarder kronor.

Men imperiet hade förgreningar över i stort sett hela världen. Telekomföretaget Millicom är exempelvis helt inriktat på Asien och Latin-amerika.

På Nya Zeeland har han både privat och genom sina bolag enligt uppgift pumpat in 300 miljoner kronor i sin satsning på den prestigefyllda kappseglingen Americas Cup.

- Vi talar inte om den totala budgeten. Men 300 miljoner är klart i överkant, säger Bert Willborg som är pressansvarig för Victory Challenge.

Richard Aschberg