Här gör de upp om imperiet

Stenbecks barn i hemligt möte med direktörerna i Luxemburg

NYHETER

LUXEMBURG

Här - på ett ensligt beläget gods i södra Luxemburg - avgjordes i går striden om Jan Stenbecks imperium.

Kronprinsarna inom företagssfären träffades för ett hemligt möte om bolagens miljarder.

På plats var Jan Stenbecks fyra barn - med dottern Cristina i spetsen - som flugit in från New York via Paris.

Foto: KRISTER HANSSON
på väg till mötet Tele 2:s vd Lars-Johan Jarnheimers Audi har just försvunnit bakom vägkröken och kollegorna i en svart Toyota Landcruiser är på väg fram till Jan Stenbecks gods i södra Luxemburg. Securitasvakter spärrar av infartsvägen för obehöriga. På det som Jan Stenbeck alltid bara kallade "Farmen" ska direktörerna träffa Stenbecks fyra barn och diskutera framtiden för bolagen.

Vid lunchtid i går kom Pelle Törnberg, vd för Metro, Lars-Johan Jarnheimer, vd för Tele 2, och övriga direktörer i koncernens inre ledarskikt till Stenbecks stora gods Laurentzsheierhaff i Luxemburg.

De kördes snabbt in på gården i en Audi och en Toyota Landcruiser. Bakom dem spärrades vägen av Securitasvakter.

Alla fyra barnen

På plats var även Jan Stenbecks fyra barn Cristina, Hugo, Sophie och Max som flugit från New York till Paris och sedan åkt vidare till godset i Luxemburg.

Två punkter stod enligt Aftonbladets källor på dagordningen:

Maktstrukturen i koncernen. Vem ska efterträda Jan Stenbeck? Ska det bli en person som leder hela koncernen eller en grupp?

Det är extremt viktigt att direktörerna agerar snabbt och visar handlingskraft. Bolagen i koncernen var redan tidigare i kris. Med Jan Stenbecks hastiga död har läget dramatiskt förvärrats.

Var, när och hur ska Jan Stenbeck begravas? En möjlighet är att jordfästningen blir i Storkyrkan i Stockholm, där Jan Stenbecks mor Märtha begravdes 1992.

Sju tomma stolar

Jan Stenbeck lämnade sju ordförandestolar tomma: Kinnevik, Tele 2, Metro, MTG, Invik, Millicom samt i skogsbolaget Korsnäs.

I väntan på att Jan Stenbecks dotter Cristina tar sitt ansvar som huvudägare är det troligt att direktörerna blir ordförande för de olika bolagen. Till ordförande kan bara den utses som redan sitter i styrelsen.

I dag sitter direktörerna redan med i flera av varandras styrelser.

Störst makt i Stenbeckimperiet har Pelle Törnberg som är vd för Metro International. Under många år har han arbetat som Jan Stenbecks högra hand och är den som känner företagen bäst. Ibland brukar han till och med kallas för kopian, på grund av sin likhet med Stenbeck.

"Ett gammalt beslut"

Lars-Johan Jarnheimer som är vd för Tele 2 har genom sitt företags tyngd stort inflytande. Liksom den gamle trotjänaren Vigo Carlund som är vd i Kinnevik, som på många sätt fungerar som moderbolag.

Redan i går kväll tog Vigo Carlund över ordförandeklubban i Transcom Worldwide samtidigt som han lämnade över vd-posten i samma företag till skotten Keith Russell.

- Att han skulle bli vd beslutades redan i maj och det som verkställdes nu var alltså ett gammalt beslut, säger Vigo Carlund till Aftonbladet.

"Inga kommentarer"

Strax före klockan sju i går kväll lämnade Stenbergs direktörer och dottern Cristina Luxemburg för att flyga med ett specialchartrat jetplan till Stockholm. Aftonbladet talade med Lars-Johan Jarnheimer sent i natt sedan han återvänt till Sverige.

- Jag kan inte ge några kommentarer innan styrelsebeslut har fattats, var allt han sa.

Thomas Gustafsson, Per-Ola Ohlsson

ARTIKELN HANDLAR OM