Gudrun mer populär än kronprinsessan

– men mest poppis är drottningen

NYHETER

STOCKHOLM

En republikan och två kungliga.

Topplistan över Sveriges mest populära kvinnor visar på bredd i svenska folkets smak.

Drottning Silvia toppar listan och Gudrun Schyman kommer tvåa.

Foto: stefan jerrevång
kronprinsessan – och hennes överkvinna Gudrun Schyman kommer på andra plats på listan över mest beundrade svenska kvinnor – och slår därmed kronprinsessan Victoria i popularitet. Listan toppas av Victorias mamma – drottning Silvia.

- Det var väldigt hedrande, säger Gudrun Schyman till aftonbladet.se.

- Jag tror det kan bero på att jag talar väldigt mycket om kvinnors situation och deras vardag. Det finns många som sagt att jag låter skrämmande men det här visar att det inte är så.

- Jag är väldigt glad.

Kronprinsessan Victoria seglar upp från en 11:e plats och intar bronspallen. Det visar Ica-Kurirens årliga mätning över Sveriges mest beundrade personer som gjorts av Sifo.

Tidigare har sagodrottningen Astrid Lindgren varit den ständiga guldmedaljören.

Herrarnas vinnare är Kung Carl Gustaf som behåller fjolårets förstaplats. Göran Persson ligger kvar som stabil tvåa. Men trean är en riktig bubblare, Sven Erik "Svennis" Eriksson avancerade från en 30:e plats efter en förtjänstfull insats som Englands landslagsledare. Även herrarnas fjärdeplats tillhör sportens värld. Här dyker fotbollsstjärnan Anders Svensson upp från ingenstans efter sitt frisparksmål mot Argentina i fotbolls-VM. Carl Bildt har puttats ned från sin tredjeplats till att bli sexa.

Simone Söderhjelm, Tove Wennergren/TT