Svenskar stryks från USA:s terrorlista

”En oerhört bitter och svår tid”

NYHETER

STOCKHOLM

På torsdagsmorgonen fick två av de tre terrorutpekade svenskarna, Abdirisak Aden och Abdi Abdulaziz Ali, beskedet från UD att de kommer att avfärdas från den amerikanska regeringens terrorlista.

Representanter från svenska UD och den amerikanska myndigheten Ofac ska senare i dag begära att svenskarna även avförs från den lista som FN:s sanktionskommitté upprättat.

- Det kommer att gå med ren automatik, säger svenskarnas advokat Leif Silbersky till TT.

Den tredje svensken, Ahmed Ali Yusaf, kommer dock inte att avföras från listan.

- Det sker helt utan motivering, säger Silbersky.

- På frågan om varför, fick jag inga besked och det tycks inte heller regeringen ha fått, säger Leif Silbersky.

Kvar på FN:s och EU:s listor

Formellt är de två strukna svenskarna fortfarande utpekade för terroristsamröre. De står kvar på FN:s sanktionslista och även på EU:s motsvarighet. Så länge deras namn finns på dessa listor är de belagda med reseförbud och männens tillgångar är också spärrade.

  Enligt Silbersky handlar de besluten dock enbart om formaliteter.

  - När vi var över i New York och talade med FN:s sanktionskommttés ordförande fick jag beskedet att det var en ren transportsträcka om amerikanerna drog tillbaka sina anklagelser. Han såg inga hinder och försäkrade att inga länder kommer att lägga något veto i vägen.

  Processen i EU-domstolen, liksom ansträngningarna att blidka Ofac, fortsätter däremot när det gäller Ahmed Ali Yusaf.

  - Han har svarat rakt och koncist på alla frågor, och har ställt upp på de många gånger kränkande villkoren från amerikanernas sida. Det har många gånger konstaterats att de inte sysslat med något kriminellt, och det har Säpo också konstaterat. Men för den goda sakens skull har vi ställt upp. Men utan någon som helst närmare motivering blir han kvar på listan. Här blir Kafka-momentet tydligt, säger Silbersky.

”Bitter tid”

- Jag har varit med om en oerhört bitter och svår tid, säger Abdirisak Aden när TT ringer och ger honom beskedet om det amerikanska beslutet.

  Samtidigt som han säger att han gläds är han mycket kritisk till att Ahmed Ali Yusaf är kvar på listan.

  - Det är förvånansvärt att det inte släpper honom också. Jag vädjar fortfarande till svenska folket och den svenska regeringen att vi ska göra vad vi kan för att fortsätta processen. Det handlar inte bara om honom, utan också om svensken som sitter på Guantanamo, som ska överlämnas till Sverige eller en internationell domstol, säger Aden.

  Han påpekar också att mycket återstår innan han och Abdi Abdulaziz Ali är fria från terrorstämpeln.

  - Jag hoppas att det här blir klart från FN och EU också. Det är massor av procedurer som ska uppfyllas, och jag hoppas det går fort.

  Under närmare 10 månader har han, hans familj och hans kamraters familjer levt utan att rättighet till egna pengar.

  - Vi har klarat oss genom generositeten och den demokratiska medvetenheten hos det svenska folket. Vi har inte behövt svälta som den amerikanska regeringen tänkt sig.

  - Det går inte att beskriva vilket elände och vilken besvärlighet vi har varit med om. Vilken otrolig splittring det blivit mänskligt och fysiskt. Vi har helt enkelt blivit utestängda från det normala livet.

Fakta: de tre terrorutpekade svenskarna

TT , aftonbladet.se

ARTIKELN HANDLAR OM