Varmaste sommaren – på över 140 år

NYHETER

STOCKHOLM

Sommaren 2002 sätter nytt värmerekord. Inte sedan SMHI började med sina mätningar 1860 har Sverige haft en så hög medeltemperatur under juni-augusti.

Ett ihållande högtryck i kombination med varma och fuktiga vindar från syd och sydost har gjort att årets sommar verkar ha utfallit till belåtenhet för de allra flesta. Det är inte fråga om några toppnoteringar i dagstemperaturerna utan snarare en jämn och stadig värme.

- Konstigt nog tycks alla vara överens om att vädret är bra. Normala varma somrar brukar bönder klaga på att det är för torrt, men den här sommaren har varit märklig på det viset att det har varit både varmt och regnigt. Åtminstone fram till månadsskiftet juli-augusti, för sedan har det varit övervägande torrt, säger Haldo Vedin, meteorolog på SMHI.

Växthuseffekten?

Än återstår ett par veckor av augusti, redan nu är värmerekordet säkrat i så gott som hela Sverige. Frågetecken återstår dock beträffande norra Norrlandskusten, men enligt SMHI finns goda chanser att temperaturerna når toppnivåer även där.

Värmen på våra breddgrader i kombination med översvämningarna på kontinenten har fått många att undra om vi inte sommaren 2002 ser effekterna av människans utsläpp av drivhusgaser i atmosfären. Haldo Vedin säger dock att det är vanskligt att spå om klimattrender utifrån enstaka väderfenomen.

- Extremt varma somrar har atmosfären lyckats producera i alla tider, säger Haldo Vedin, och tillägger att detsamma gäller för översvämningarna.

- Den stora förväntade ökningen i medeltemperaturen har vi fortfarande framför oss. Än är ökningen relativt beskedlig.

Novembermat

Det varma vädret har gjort att vi handlar mer än vanligt. Sommarstugor ska målas om vilket märks inom färghandeln. Glass- och läskförsäljarna har synnerligen bråda dagar och siffror som Handelns Utredningsinstitut (HUI) presenterar inom kort visar på en bred uppgång för nästan hela detaljhandelns försäljning i juli.

- Vädret har gjort att vi valt att stanna i Sverige i stället för att åka utomlands. Det gynnar handeln, säger Carl Eckerdal, utredare på HUI.

Frågan är om svensken i gemen är gladare en varm sommar än en regnig. Mången forskare har gått bet när det gäller att finna ett samband mellan väder och humör.

- Vi fann att man möjligen mår lite bättre när det är kallare, men vi publicerade aldrig vår studie för vi fick inga säkra resultat, säger Lennart Sjöberg, professor vid Handelshögskolan i Stockholm.

På en punkt får sig livsandarna dock en statistiskt säkerställd kick en sommar som denna; vi äter godare mat när det är varmt. Det visar HUI-siffrorna över livsmedelsförsäljningen.

- Vi lägger mer pengar på exklusivare råvaror när det är varmt. Köttfärs och snabbmakaroner hör mer till november, säger Carl Eckerdal.

Sara Rosén/TT