Falsk läkare avslöjad även i Katrineholm

Nu vill Socialstyrelsen stoppa de de falska läkarna

NYHETER

Den kvinnliga falska läkaren blev först avslöjad på en vårdcentral i Östergötland, sedan i Örebro.

Nu visar det sig att den falska läkaren även varit verksam i Katrineholm och idag meddelar Socialstyrelsen att de vill stoppa falska läkare.

I tisdags polisanmälde Örebro läns landsting en kvinna som arbetat med falsk läkarlegitimation på flera vårdcentraler. Samma kvinna polisanmäldes av samma anledning av landstinget i Östergötland i förra veckan.

- Vi har utsatts för ett bedrägeri som kunnat få mycket allvarliga konsekvenser, sade primärvårdschef Bo Anderson till Nerikes Allehandas nätupplaga.

Nu avlöjas det att kvinnan även hann arbeta på en vårdcentral i Katrineholm.

Kvinnan som är i femtioårsåldern har arbetat på tre olika vårdcentraler i Örebro län. Hon anställdes via bemanningsföretaget Wesam Läkarleasing AB.

Nävertorps vårdcentralchef Monica Hull, skrev ett brev till hyrbolaget Wesam och klagade på den falska läkaren i mars.

"Patienterna har upplevt henne som forcerad och stressad. Första perioden som XXX tjänstgjorde här var det problem med det administrativa på grund av att hon inte var van vid BMS journalsystem samtidigt som hon hellre arbetade efter eget system i stället för att fråga någon av personalen om hjälp", skrev hon bland annat i brevet, enligt Katrineholmskuriren. Det ska även ha funnit andra problem.

Lex Maria-anmälan

  Den falska läkaren hade redan blivit anmäld till Socialstyrelsen i ett så kallat Lex Maria-ärende, när en anhörig till henne uppgav en annan ålder på kvinnan än den som stod i hennes läkarlegitimation. Det fick personalen på vårdcentralen i Östergötland att fatta misstankar mot henne.

  Man upptäckte att kvinnan hade uppgivit falskt namn och använde en annan läkares legitimationshandlingar. När det stod klart att kvinnan inte var läkare, blev hon omedelbart avskedad.

  Kvinnan har en gång tidigare avslöjats som falsk läkare. Det var på Danderyds sjukhus 1995. Då uppgav hon dock sin rätta identitet.

Socialstyrelsen vill stoppa falska läkare

På kort tid har flera fall av förfalskade legitimationer upptäckts inom vården. Tre personer har med hjälp av förfalskade dokument kunnat arbeta som läkare eller sjuksköterskor eller kommit in på specialistutbildningar, uppges i ett pressmeddelande från Socialstyrelsen.

Nu uppmanar Socialstyrelsen alla som rekryterar personal till vården att se över sina rutiner, för patientsäkerhetens skull.

Nina Rehnqvist, överdirektör på Socialstyrelsen, säger enligt pressmeddelandet att det inträffade är oacceptabelt.

För att undvika att något liknande händer igen är det viktigt att arbetsgivare inte nöjer sig med att kontrollera att personen i fråga har behörighet. Personen måste också identifieras och referenser och examensbevis måste kontrolleras.

Dessutom bör en kontroll med Socialstyrelsen ske som visar att personen verkligen är behörig att arbeta inom hälso- och sjukvården.

Läs tidigare artiklar:

Susanna Vidlund, TT