"Så ska vi ersätta kärnkraften"

Maria Wetterstrand, miljöpartiets språkrör, chattade med läsarna

NYHETER

Genom att spara energi och satsa på mer vindkraft och andra alternativa energikällor ska kärnkraften kunna avvecklas.

Det sa miljöpartiets språkrör Maria Wetterstrand när hon chattade med aftonbladet.se:s läsare.

Här är hela chattet.

Foto: Gunnar Ask

Henrik säger: Alla har så fina ord för allting och har så sköna bilder om sina egna partier. Vad finns det i ditt parti som gör skillnaden? Vad skiljer MP från de andra partierna. (För att komma till de gröna skogarna - måste man ibland ta bilen.)

Maria Wetterstrand säger: Vi tar ett helhetsansvar där vi kopplar ihop ekologi, ekonomi och social rättvisa för en hållbar framtid. Det var väl fina ord.

kingen säger: Vad skall ni göra för att avveckla kärnkraften? Och i så fall - vilka bättre mer ekonomiska och miljövänliga sett finns det?

Maria Wetterstrand säger: Det finns stora möjligheter att spara energi, både inom industrin och i kontor och bostäder. Vi vill även bygga ut vindkraften och biobränslekraftverk. Solceller kan bli ett bra alternativ på lite sikt.

hej-hallå säger: Hej Maria. Om du inte miljöpartiet fanns - vilket parti skulle du då rösta på?

Maria Wetterstrand säger: Det är tveksamt om jag skulle acceptera att det inte fanns något grönt parti. Det går ju att starta nya partier.

luva säger: Vilka miljöfrågor driver du hårdast?

Maria Wetterstrand säger: Klimatfrågan och havsmiljön, just nu.

Pär säger: Är det inte dags att tänka om när det gäller utträde ur EU? Vi har ju folkomröstat.

Maria Wetterstrand säger: Nu ska vi folkomrösta om EMU. Om det blir nej i den folkomröstning så vill vi att folk ska få ta ställning till medlemskapet i sin helhet igen. EU har förändrats mycket sedan förra gången, till det sämre.

Olle säger: Vad vill ni göra för småföretagare?

Maria Wetterstrand säger: Vi vill göra det enklare att starta företag, bland annat genom att ge människor mer tid, exempelvis friår som kan användas till att pröva starta företag. Vi vill även göra det enklare och billigare att ta patent på sina idéer.

Dan säger: Vad är mp:s huvudsakliga ståndpunkt vad gäller USA:s krig mot terrorismen? Hur långt ska USA

kunna utnyttja rätten till självförsvar?

Maria Wetterstrand säger: De har utnyttjat den rätten alldeles för mycket, anser vi och många med oss. Terrorism motverkas inte med bomber, utan genom en rättvisare värld och stärkta kontakter mellan människor.

Kenth H säger: Många partier lovar mycket så här inför ett val, har ni en budget som täcker allt ni lovar?

Maria Wetterstrand säger: Ja. Men om samhällsekonomin blir sämre än väntat så får alla partier börja fundera på besparingar. Vi vill i första hand spara in på militären.

Jill säger: Hur ser du på personval när ert parti har språkrör?

Maria Wetterstrand säger: Personval är bra, eftersom jag tror det har betydelse vilka som sitter i de beslutande församlingarna. Jag tycker folk ska ha rätt att bestämma.

luva säger: Har du bil? Åker du mycket taxi?

Maria Wetterstrand säger: Varken eller. Jag åker kollektivt. Ibland åker jag mammas bil.

Kenth H säger: Hur mycket satsas det på att ta fram nya energikällor idag, hur mycket vill miljöpartiet satsa?

Maria Wetterstrand säger: Jag vet inte någon exakt summa. Det viktigaste är att sätta en trovärdig ram för en snabb avveckling av kärnkraften så att företagen vågar satsa på den teknik som redan finns.

rörkrökaren säger: Hej Maria! Är det inte dags att skrota språkrören och införa partiledare i stället? Språkrören är ju totalt okända. Jag har koll på de flesta partiledarna och ministrarna men dig kommer jag varken ihåg namnet på eller känner igen ditt utseende och det kan väl inte vara bra!

Maria Wetterstrand säger: Jag tycker språkrörsmodellen är bra. Jag heter Maria Wetterstrand, och det finns säkert en bild på mig på den här sidan.

kalle säger: Jag förstår att det skulle vara bra för miljön, men varför annars vill ni göra om Stockholms vägar till cykelvägar, det skulle vara katastrof..

Maria Wetterstrand säger: Vi vill inte göra om alla Stockholms vägar till cykelvägar. Däremot vill vi bygga nya cykelvägar så att det blir bättre för cyklisterna. I Göteborg, där miljöpartiet haft inflytande i många år, är det mycket lättare att ta cykeln än i Stockholm.

Maja säger: Allas rätt till friår är en av de viktiga frågorna tycker jag, hur ställer ni er till det inom Miljöpartiet?

Maria Wetterstrand säger: Vi vill att alla ska ha rätt till friår, dvs att ta ledigt från jobbet och en arbetslös går in och tar över jobbet som vikarie med 80 procent av kassan.

Mr. Nature säger: Vad tycker du om folkpartiets integrationspolitik?

Maria Wetterstrand säger: Jag tycker den är usel och föga människovänlig. Man ska ha rätt att bli medborgare i det land där man lever sitt liv.

Charlotte säger: Hur stor vikt lägger ni egentligen vid miljöfrågor i jämförelse med tex. sociala frågor som vården, arbetslöshet mm. Visst ska man värna om miljön, men det verkar som att miljöpartiet har vettiga ståndpunkter även i andra frågor. Det är lite synd att det inte kommer fram mer. I procent, hur mycket skulle du säga handlade om miljöfrågor inom miljöpartiet och hur mycket är övriga frågor?

Maria Wetterstrand säger: Vi arbetar med alla politiska frågor i riksdagen och i kommunerna. Annars hade vi inte behövt vara ett parti utan det hade räckt att vara en miljöorganisation. Men miljön är trots allt grunden för hela mänsklighetens överlevnad och få andra partier tar det på allvar. Därför måste vi lägga mycket tid på miljöfrågor.

johan säger: Johan säger vad tycker du bostadskrisen?

Maria Wetterstrand säger: Jag tycker den är jobbig. Jag har själv letat bostad i Stockholm, men valde att bosätta mig i Eskilstuna istället. Det behöver byggas mer, men det måste vara välplanerat och genomtänkte så att inte livsmiljön för de som redan har bostad försämras eller segregationen förvärras.

daniel säger: Hur ska ni som ett litet parti förändra världen, vad det gäller miljön, för det hjälper ju knappast att man gör förändringar i ett litet land som Sverige. Vad gör man med USA tex och alla länder i asien som pumpar ut skräp?

Maria Wetterstrand säger: Sverige kan göra mycket som föregångsland. Världen behöver ett modelland. Men vi engagerar oss mycket internationellt tillsammans med övriga gröna partier i världen för bland annat en handelspolitik som tar hänsyn till människor och miljö.

Mia säger: Är det en fördel att du är ung och kvinna som nytt språkrör, eller en nackdel tror du?

Maria Wetterstrand säger: Jag är den jag är, och miljöpartisterna tyckte uppenbarligen att det var bra så, eftersom de valde mig. Jag tror att det kan vara både en för- och en nackdel - fast i olika sammanhang.

johannes säger: Hej. Hur många procent får ni i riksdagsvalet?

Maria Wetterstrand säger: Min gissning: 5,6 procen, bättre än någonsin.

nyfiken säger: Vad tycker ert parti om skatten?

Maria Wetterstrand

säger: Vi ser inget utrymme för att sänka det totala skattetrycket just nu, men vi vill höja skatten på miljöförstöring och sänka skatten på arbete, och så vill vi fördela pengarna mer rättvist mellan människor.

aftonbladet.se