Norge: Mineralvatten var lacknafta

Ringnes återkallar hundratusentals flaskor av märket Imsdal

NYHETER

Vid fyra tillfällen har törstiga norrmän fått lacknafta i halsen istället för läskande mineralvatten när de köpt en flaska Imsdal.

På Carlsberg, som står bakom vattnet, har någon medvetet utsatt företaget för ett sabotage.

I Norge återkallar tillverkaren med omedelbar verkan alla flaskor i storlekarna 0,5 liter, 0,6 liter och 1,5 liter.

Enligt Göran Orre, informationschef på Carlsberg Sverige, rör det sig om flera hundratusen flaskor som kallas tillbaka. Alla butiker, bensinstationer, kiosker och restauranger har fått besked om att de ska returnera flaskorna med Imsdalsvatten.

- I Norge har man uteslutit att det här kan ha skett i fabriken. Det måste ha varit någon som gjort detta på lager, under transporten eller i butik, säger han.

Finns även i Sverige

Vattnet finns även att köpa i Sverige, men enligt Göran Orre, finns det ingen fara för att svenska konsumenter ska få lacknafta i strupen.

- Förpackningarna som säljs i Sverige kommer direkt från fabriken, därför kan man utesluta att även de utsatts för sabotage.

Exakt hur lacknaftan hamnat i vattenflaskorna har tillverkaren Ringnes ingen aning om.

- Men vi tar detta på största allvar och har polisanmält saken, säger Anne Marit Schiong, informationschef vid Ringnes till Verdens Gang.

- Någonstans måste det här ha hamnat i produkten med hjälp av mänsklig hand, någon måste medvetet ha velat skada produkten, eller skada den som köper vattnet, säger Göran Orre.

Han säger att företaget tidigare varit förskonade från sabotage.

- Det är mycket ovanligt, som tur är eftersom det kan leda till stora skador för dem som drabbas, säger Göran Orre.

Frida Johansson