”Ingen kan ersätta Stenbeck”

Analytikern Peter Malmqvist om driften av Stenbecks bolag

NYHETER

Ingen kan ensam ersätta Jan Stenbeck. Stenbecks bolag kommer i fortsättningen att styras av olika ordföranden.

Något som inte behöver vara negativt enligt Peter Malmqvist, analytiker på Aragon Fondkommission.

- Det går inte att hitta någon som ens kan komma i närheten av att axla Jan Stenbecks mantel i alla bolagen. Dels för att han var en unik person, unikt tuff om inte annat. Samtidigt hade han ägarmakten.

Peter Malmqvist anser att Jan Stenbeck i vissa avseenden till och med haft för mycket att säga till om i för många bolag.

- Rimligen hade även han begränsningar. Nu när de här bolagen är så pass stora och så komplexa kan det faktiskt vara bra att de får klara sig på egen hand utan att en så stark huvudägare är med i alla frågor.

Rimliga val

Peter Malmqvist tycker inte att valet av personer är uppseendeväckande på något vis.

- Jag känner till alla utom Bruce Grant. De jag känner till är namn som förekommit nära Jan Stenbeck under många år. Så valen känns fria från överraskningar i en situation där allt är överraskningar.

Enligt Peter Malmqvist var ett av Stenbecks problem att han lite för häftigt gjorde förändringar mellan bolagen och i strukturerna.

- Det gjorde att man aldrig kunde lita på att det bolag man satt och analyserade skulle se ut så om ett halvår. Om det kan bli mindre dramatiska kast tycker jag att det är bra.

Han anser dock att det kan bli en belastning för aktiekursen att deras verksamhet nu blir mindre riskfull och mindre expansiv.

- För att vara expansiv underlättar det om man har en stark huvudägare som kan vara med och fatta stora snabba beslut.

Frida Johansson