Björn von Sydow lämnar regeringen

Kan ersätta Birgitta Dahl som riksdagens talman

NYHETER

Försvarsminister Björn von Sydow lämnar regeringen.

Enligt SVT:s Aktuellt kommer von Sydow lämna skutan oavsett hur det går i valet.

Foto: Lasse Allard
Björn von Sydow ses som en av de hetaste kandidaterna till posten som ny talman.

Birgitta Dahl kommer inte att fortsätta som riksdagens talman efter valet. Göran Persson har redan nu satt igång processen att hitta en ersättare för henne.

Enligt vad Aktuellt erfar så är von Sydow en av de hetaste kandidaterna till posten. Hans bakgrund som statsvetare anses ytterligare öka hans lämplighet som riksdagens talman.

von Sydow har haft en delvis turbulent tid som försvarsminister. De svarta hålen i försvarets ekonomi ledde till ett stort gräl med dåvarande finansminister Erik Åsbrink.

Svårigheterna med försäljningen av Jas Gripen ses som ett annat av von Sydows misslyckanden.

Men enligt Björn von Sydows pressekreterare, Paula Burreau, så har inte försvarsministern några planer på att lämna regeringen.

- Det är ett rykte. En spekulation. Om socialdemokraterna vinner valet så är det ju Persson som utger ny regering, säger hon.

? Men vill försvarsministern i så fall fortsätta i fyra år till?

- Han trivs med sitt jobb, ja.

? Han har inte fått några order från Persson att kliva ner på grund av alla misslyckanden, bland annat med Jas-försäljningen?

- Nej, och Jas-försäljningen är väl inget misslyckande.

? Är han intresserad av tjänsten som riksdagens talman?

- Jag vet faktiskt inte. Visst finns Björns namn med i diskussionerna. Men han svarar inte på frågan om han är intresserad förrän det kommer en konkret förfrågan.

Marcus Noterius

ARTIKELN HANDLAR OM