Gisslan halshöggs av gerillan

NYHETER

I tisdags kidnappade Abu Sayaf-gerillan sex personer i Filippinerna. I dag fann soldater huvuden från två halshuggna män. På det ena låg en lapp med texten:

”Detta är vad som händer med dem som inte tror på Allah”.

De makabra fynden gjordes i södra Filippinerna och uppges vara Abu Sayaf-gerillans verk. De två halshuggna männen fanns enligt CNN med i den grupp som kidnappades av gerillan i tisdags.

Den filippinska armén trappade sedan de gjort fynden upp motståndet mot gerillan genom massiva beskjutningar av gerillans tillhåll på ön Jolo i södra delen av landet.

Hundratals soldater har skickats till ön sedan regeringen gett order om att intensifiera kampen mot Abu Sayaf som ofta sammankopplas med terroristorganisationen al Qaida.

De kidnappade personerna tros ha knackat dörr i området antingen som Jehovas vittnen eller som kosmetikaförsäljare.

Fyra kvinnor i fångenskap

Enligt filippinska myndigheter har de kidnappade troligtvis ignorerat varningar om att inte ge sig in i området där Abu Sayaf befinner sig.

General Romeo Tolentino uppger att två personer ur gisslan tidigare släppts, båda var muslimer. Men fortfarande sitter fyra kvinnor i fångenskap hos gerillan.

Jolo, som ligger omkring 90 mil söder om huvudstaden Manila, är känd för att vara ett starkt fäste för Abu Sayaf.

I april 2000 kidnappades 21 personer i området. 10 av dem var turister. Alla släpptes sedan en lösensumma betalats.

Den aktuella kidnappningen är den första som genomförts sedan omkring 1200 amerikanska soldater anlände till Filippinerna i januari för att bekämpa gerillorna.

I juni i år stormade filippinska trupper, skolade av amerikansk militär, ett Abu Sayaf-fäste för att rädda två amerikanska och en filippinsk gisslan. Den filippinska sjuksköterskan och en av amerikanerna dog vid räddningsförsöket.

Frida Johansson