Nu ökar rånen igen

Vanligare med skjutvapen - och yngre gärningsmän

NYHETER

Det begås allt fler rån i Stockholm.

Och det blir allt vanligare med skjutvapen.

- Gärningsmännen är yngre och använder mera våld, säger Anders Ringqvist på citypolisens rånkommission.

Efter att ha minskat under några år har nu utvecklingen åter vänt till det sämre: både personrån och rån mot butiker har blivit vanligare.

"Tråkig utveckling"

Mest ökar rån med skjutvapen, visar ny statistik. I år har 31 butiker rånats med pistol jämfört med bara 13 samma tid förra året. Det är en ökning med 138 procent.

- Det är en väldigt tråkig utveckling. Att bli rånad kan vara en extremt jobbig upplevelse som många bär med sig resten av livet, säger Anders Ringqvist.

Enligt honom har gärningsmännen blivit allt yngre, är ofta beväpnade och planerar sina brott noggrant i förväg.

Även personrånen ökar i antal. I city har 455 personer drabbats i år. I juli var ökningen 13 procent jämfört med förra året.

Unga offer

Offren är ofta ungdomar som rånas på mobiltelefoner, kläder, klockor och SL-kort. Rånarna är ofta flera stycken och agerar snabbt när de sett ut sitt offer.

- De brukar börja med en kort trevare för att se vilket motstånd de har framför sig. "Har du en cigarrett" är en vanlig inledning, sedan smäller det, säger Anders Ringqvist.

Enligt honom har det också blivit allt vanligare att vittnen struntar i att ingripa eller ringa polisen, trots att många rånoffer ropar på hjälp.

Brist på civilkurage

- Jag är så trött på människors brist på civilkurage. Det minsta man kan göra är att ringa polisen och säga "Jag tror att någon blir rånad", säger han.

Olle Castelius