Vattnet var utbytt mot lacknafta

Norskt källvatten stoppas efter sabotage - men inte i Sverige

NYHETER

En man i Norge fördes till sjukhus efter att ha druckit det populära källvattnet Imsdal.

I stället för vatten var det lösningsmedel i flaskan.

Nu drar bryggeriet in alla plastflaskor från butikerna - men inte i Sverige.

Foto: FREDRIK SOLSTAD
giftigt innehåll Hittills har man hittat fyra vattenflaskor som innehöll lösningsmedel, två av dem i Rune Flobakks butik i norska Moss. Alla plastflaskor med källvattnet Imsdal dras nu in i Norge.

Hittills har fyra flaskor med giftigt innehåll upptäckts, två i Oslo och två i det lilla samhället Moss, skriver Verdens Gang.

Vattnet i flaskorna har bytts ut mot lacknafta, ett lösningsmedel som används vid målningsarbete och kemtvätt.

Två personer uppges ha druckit av lösningsmedlet. En man vårdas på sjukhus.

Bryggeriet Ringnes tänker nu ta tillbaka alla plastflaskor från butikerna, något som kommer att kosta dem flera miljoner kronor.

Populärast i Sverige

Imsdal är det populäraste källvattnet utan kolsyra i Sverige och fick högt betyg när Aftonbladet gjorde ett test tidigare i år.

Men Carlsberg, som är importör i Sverige, tänker inte vidta några åtgärder.

- Nej, inte omedelbart. Vi diskuterar vad vi ska göra just nu, säger informationsdirektör Göran Orre.

Enligt honom har Ringnes eftersökningar visat att sabotaget inte har skett vid tappningen i fabriken utan i ett senare led i kedjan. Något som styrks av att förseglingen var bruten på de manipulerade flaskor som hittades i norska butiker.

Kvinna misstänkt

Den norska polisen förhörde i tisdags en 18-årig kvinna i Moss. Hon misstänks för att ha hotat anställda i den livsmedelsbutik där två av de giftiga flaskorna såldes. Polisen misstänker ett samband mellan hoten och vattensabotaget.

Kvinnan skrev brev och sms och började så småningom också dyka upp i butiken. Hoten polisanmäldes av butikschefen Rune Flobakk.

Nekar till sabotage

- Hon sa att hon besvärade oss för att hon hade tråkigt, men att hon nu hade börjat skolan och skulle sluta besvära oss, säger han till Verdens Gang.

I förhören har kvinnan nekat till sabotage, men erkänt att hon hotat butikspersonalen. Varken Ringnes eller butiken i Moss har mottagit några utpressningskrav.

Malin Eriksson