Frisparken väckte folkets beundran

Anders Svensson: Smickrande – men jag är inte så märkvärdig

NYHETER

Tänk vad en frispark kan göra. Anders Svensson, 26, har seglat in från ingenstans till att bli Sveriges fjärde mest beundrade man i år.

- Det är smickrande, men jag vet inte om jag är så märkvärdig, säger landslagsspelaren.

Foto: anders deros
fjärde mest beundrade mannen Anders Svensson, Sveriges fjärde mest beundrade man.

Det ska vara en fotbollskille i år. Tidningen ICA-kuriren har gjort sin årliga Sifomätning och frågat 1 000 personer vilken nu levande svensk man respektive kvinna de beundrar mest.

In på fjärde plats

Årets stjärnskott är fotbollsspelaren Anders Svensson. Han har aldrig varit med på listan förut, men dök rakt in på fjärde plats.

- Det har nog lite med VM att göra, gissar han själv.

Visst är det så. Hans frisparksmål från 25 meters håll mot Argentina har gått till fotbollshistorien. Det var den 12 juni i år och målet tog Sverige till åttondelsfinal i fotbolls-VM. Dagarna efter gjordes Sifo-undersökningen.

Slagen av Svennis

- Det ska jag vara glad för då, säger Anders Svensson som spelar i engelska Southampton.

Men han fick se sig slagen av engelske förbundskaptenen Sven-Göran Eriksson som klättrade från 30:e till tredje plats.

Henke Larsson fick också en skjuts uppåt, från nionde till sjunde plats.

- Fotboll är ju Sveriges nationalsport och när det är VM är det så många som följer det. När Sverige är med blir det mycket uppståndelse, säger Anders Svensson.

Är det jobbigt?

- Nej, det är smickrande om folk uppskattar det man presterar på planen. Det är synd att jag gjorde en medioker insats i landslaget igår (Sverige spelade oavgjort mot Ryssland i onsdags, red:s anm.), men det kommer att bli bättre när allvaret börjar.

Silvia toppar

Så utnämningen blev lite plåster på såren. Själv beundrar han kungen och drottningen mest. Det är han inte ensam om.

Efter fotboll kommer kungligt. Kungen är vår mest beundrade man, precis som förra året. Kvinnolistan toppas av drottning Silvia och har kronprinsessan Victoria på tredje plats.

- Det är glädjande att kungaparet uppskattas. De står nog som en samlad symbol för många. Kungen som statschef och drottningen med sitt stora engagemang, säger Morgan Gerle, informationsassistent på hovet.

Malin S Ånell