Så kul att man vill glömma politiken

Ingen hör vad Jan-Emanuel säger - men folk har roligt

1 av 3
Handelsminister Leif Pagrotsky kom på Jan-Emanuels party.
NYHETER

Nere på krogens dansgolv trängdes Jan Ema-nuel Johansson, känd från Robinson, med handelsminister Leif Pagrotsky, känd från regeringen, som trängdes med Camilla Henemark, känd från Army of Lovers.

Detta var den svenska politikens nya väg, en väg som dock var så snårig att Pagrotsky tog av sig kavajen när han försökte orientera sig i publiken som gastade och tjoade och drack öl, vin och sprit.

Jan Emanuel, 28, verkade säkrare där han banade väg genom allt folket som ville prata med honom, klappa honom i ryggen, krama honom, och ibland kanske prata politik.

Det var kring Jan Emanuel aftonen kretsade. Festen för 500 inbjudna på Sturecompagniet vid Stureplan i Stockholm var starten för hans personvalskampanj.

Söker nya väljare

Genom att börja den politiska kampanjen på en av huvudstadens populäraste krogar tyckte sig Jan Emanuel nå en ny publik:

- Politiker, näringsliv, kändisar... och vanligt folk, sa han.

Han tillade:

- Många politiker har tyvärr inte varit på krogarna kring Stureplan.

En förklaring till det är måhända att det är svårt att göra sig hörd.

Ty den som driver valkampanj för sin egen person måste söka sponsorer, och Sturecompagniet bjöd publiken på drickat. Sålunda var ljudnivån tämligen hög när det politiska budskapet skulle framföras. Flaskor klirrade, det skrattades och sorlades och en man vrålade rakt ut i yster glädje.

Jeans och ring i örat

Jan Emanuel, klädd i blek utanpåskjorta som modet föreskriver, äntrade scenen. Han hade en ring i höger öra, kragen på skjortan uppfälld, blekta jeans och vita träningsskor som såg nya ut. Ingen hörde vad han sa. Peter Söderlund från Kris, Kriminellas revansch i samhället, äntrade också scenen.

Ingen hörde vad han sa. Sedan kom Leif Pagrotsky upp. Den som lyssnade noga kunde höra att han önskade Jan Emanuel lycka till.

Nedanför scenen stod Buba, också han känd från Robinson.

Buba dansade när rapgruppen Adib sjöng om frihet och om någon som tänker som dig och mig, på djur och natur och vi måste börja fatta - Jan Emanuel är rätt för de utsatta, Jan Emanuel - han som ser - han som vet.

Det är Jan Emanuels kampanjsång. Alla gäster fick den på CD. Tillsammans med klisterlappar på Jan Emanuel. Han säger att han har en stab på 17 personer som arbetar ideellt åt honom, och till viss del stämmer det.

Men festfixaren Johan Carlén som ordnade kampanjstarten i går sa att han ska få betalt i en "bytesaffär", vilket för den med svart fantasi kan låta olycksbådande. Jan Emanuel strävar ju efter att bli en av rikets lagstiftare.

Fast sedan sa Carlén:

- Eller ska jag ta betalt?

- Jag tycker att du ska ta betalt, sa Jan Emanuel.

Det replikskiftet, fällt i ett stim av människor som drack gratis, speglar dilemmat med stora personvalskampanjer. Varifrån kommer pengarna? Vilka tack är den blivande lagstiftaren skyldig när han tar säte i maktens boning?

"Systemet blommar"

Men en kväll som i går var det en ogin tanke. Lotten Johansson, kommunalrådssekreterare i Södertälje, koordinerar Jan Emanuels kampanj. Hon bubblade av entusiasm.

- Detta är vad vi väntat på! sa hon. Nu blommar det nya systemet! Jan Emanuel vågar göra saker... som den här festen.

- Han är den ende som kan göra det utan att det blir patetiskt eller kladdigt. Både kändisar och okändisar är otroligt positiva. Jan Emanuel står för något nytt, politiken kommer att bli otroligt mycket roligare med personvalskampanjer.

Ja, det blir så roligt att man vill glömma politiken.

En av handelsminister Pagrotskys nära medarbetare sa att han aldrig varit på Sturecompagniet förut, och på frågan vad han sysslar med svarade han:

- Jag har ett vanligt jävla trist politrukjobb.

Peter Kadhammar